E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20274
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Sekas nepilngadīgas personas vārdā parakstītam galvojuma līgumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2020
SK

Labdien! Situācija: 2010. gadā tēvs savu dēlu ar kaut kādas pilnvaras palīdzību uzlika par galvotāju savam kredītam. Dēls tajā brīdī bija nepilngadīgs. Viņam bija 17 gadu, nebija ienākumu. Mācījās vidusskolā. Tagad dēls vēlas paņemt nelielu kredītu bankā, lai iegādātos dzīvokli, bet banka to atsaka, jo dēls ir galvotājs tēva kredītam. Vai šī desmit gadus vecā lieta ir likumīga? Vai nepilngadīgu bērnu vispār var likt par galvotāju, turklāt bez viņa klātbūtnes?

A
atbild:
02. septembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Aprakstītajā situācijā jāpievērš rūpīga uzmanība arī niansēm. Apstāklis, ka līgums pilnvarotāja vārdā noslēgts uz “kaut kādas pilnvaras” pamata, nav pietiekams, lai jums kāds varētu efektīvi palīdzēt.

Interesants ir fakts, ka līgums esot noslēgts laikā, kad dēls nav bijis pilngadīgs. Kā tas noteikts Civillikuma 1410. pantā, noslēgt līgumus var gan personīgi, gan ar vietnieku palīdzību, tomēr kā vienā, tā otrā gadījumā noslēgtais līgums būs saistošs tā, it kā tas būtu noslēgts personīgi. Ja galvojuma līgums tika parakstīts 17 gadu vecumā, tad, neraugoties uz to, ka līgums parakstīts ar pilnvarnieka vietnieka palīdzību, un neatkarīgi no tā, kāda pilnvara ir tikusi izmantota, darījuma brīdī dēlam nav bijusi rīcībspēja šāda līguma noslēgšanai.

Civillikuma 1405. pantā noteikts: lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai, pretējā gadījumā darījums nav spēkā. Savukārt Civillikuma 1408. pants noteic, ka rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem, bet nepilngadība turpinās, līdz persona sasniedz 18 gadu vecumu vai tā tiek pasludināta par pilngadīgu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas (Civillikuma 219. un 200. pants). Līdz ar to šādam nepilngadīgas personas vārdā parakstītam līgumam ir jābūt spēkā neesošam.

Lai problēmu atrisinātu, būtu nepieciešams vērsties pēc juridiskās palīdzības un izpētīt lietas apstākļus. Tas, ka šobrīd nav iespējams paņemt citu aizdevumu, nav lielākā problēma, kura var piemeklēt šādas saistības spēkā esamības dēļ. Varētu nākties pēc būtības atbildēt par tiesiski noslēgtajā darījumā uzņemtajām saistībām, un var gadīties, ka dēlam prasa atmaksāt tēva neatdoto kredīta daļu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas