E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20273
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja nav izmaksāta darba alga un izsniegts galīgais aprēķins

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2020
Alfs Hanzovskis

Labdien! Jau vairāk nekā četrus mēnešus ir beigušās darba attiecības ar darba devēju, diemžēl arvien gaidu darba samaksas galīgo aprēķinu un algas aprēķina lapu. Tas ir, esmu saņēmis daļu darba algas par janvārī nostrādātajām 100 stundām: 253,63 eiro. Nav saprotams, kā šī summa tika aprēķināta un kur ir kompensācija par neizmantoto četru mēnešu atvaļinājumu. Nekāda komunikācija ar darba devēju nenotiek, tas ir, nekādas atbildes uz zvaniem, paceļ un nomet klausuli, uz īsziņām un ziņām lietotnē “Whatsapp” neatbild. Esmu aizsūtījis divas ierakstītas vēstules uz firmas juridisko adresi: nekādas atbildes. Ko darīt, lai saņemtu galīgo aprēķinu? Vai man iesniegt sūdzību Valsts darba inspekcijā vai vērsties ar iesniegumu tiesā?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības izbeidzot, darbiniekam pēdējā dienā ir jāsaņem visas viņam pienākošās summas, kā arī darba samaksas aprēķins. No darba samaksas aprēķinā iekļautās informācijas darbinieks var iegūt informāciju par darba devēja izmaksāto darba samaksu, ieturētajiem nodokļiem un veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī nostrādātajām stundām, arī virsstundām un nakts laikā un svētku dienās nostrādātajām stundām. Līdz ar to darbinieks var pārliecināties, vai darba devējs ir aprēķinājis un apmaksājis visas faktiski nostrādātās stundas, kā arī izmaksājis citas summas, kas darbiniekam no darba devēja jāsaņem, piemēram, neizmantoto atvaļinājuma kompensāciju proporcionāli nostrādātajam laikam.

Ja darba samaksas aprēķins nav izsniegts un rakstveidā ierakstītā pasta sūtījumā jau ir darba devējam lūgts minēto dokumentu izsniegt, jūs savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai saskaņā ar Darba strīdu likumu esat tiesīgs vērsties tiesā ar pieteikumu par darba devēja savlaicīgi neizmaksātas darba samaksas piedziņu. Tāpat ir iesakāms vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, aizpildot veidlapu

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas