E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20244
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Raimonds

Iepriekšējā darbavietā strādāju no pagājušā gada (2019) 17. jūnija. Pirms tam mācījos augstskolā, taču esmu strādājis arī pa vasarām, un kopējais darba stāžs pārsniedz pilnus 12 kalendāros mēnešus. Diemžēl darba saistības tika izbeigtas šī gada (2020) 8. maijā. Vai es varu kvalificēties bezdarbnieku pabalstam, neskatoties uz to, ka realitātē netika nostrādāti pilni 12 mēneši pēdējo 16 mēnešu laikā, taču visas sociālās iemaksas tika veiktas atbilstoši likumam un proporcionāli nostrādātajām dienām pirmajā un pēdējā mēnesī?

A
atbild:
09. jūnijā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Kā noteikts likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. panta pirmajā daļā, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu.

Apdrošināšanas stāžu nosaka no datuma, kad persona uzsākusi darba tiesiskās attiecības līdz darba tiesisko attiecību pārtraukšanai.

Piemērs. Ja persona sāka strādāt 17.06.2019. un pārtrauca darba tiesiskās attiecības 08.05.2020., tad apdrošināšanas stāžs nav viens gads, bet 10 mēneši un 22 dienas.

Ja minētajai personai ir vēl kādi apdrošināšanas periodi, par kuriem ir veiktas iemaksas bezdarba gadījumam, un apdrošināšanas stāžs ir viens gads, tad tiesības uz pabalstu būs, ja pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam ir veiktas ne mazāk kā 12 mēnešus

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas