E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20242
Lasīšanai: 5 minūtes

Pabalsti sakarā ar bērna piedzimšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Agnese

Labdien! Ar kādiem pabalstiem var rēķināties jaunā māmiņa, ja darba attiecības izbeigtas pirms 1 mēneša (iegūts bezdarbnieka statuss un pabalsts) un šajā laikā iestājusies grūtniecība? Pieņemot, ka darbu neizdodas atrast. Lasīju, ka no 2020. gada 1. septembra maternitātes pabalstu izmaksā arī jaunajām māmiņām, kuras pēdējo 24 mēnešu laikā bijušas sociāli apdrošinātas vismaz 6 mēnešu periodā: vai šajā gadījumā pabalsti tiek aprēķināti no vidējām iemaksām pēdējo 6 apdrošināšanas mēnešu iemaksām?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pabalsti jaunajai māmiņai ir dažādi, un daļu pabalstu var saņemt arī bērna tēvs.

Tiesības uz maternitātes pabalstu no 2020. gada 1. septembra būs sievietēm, par kurām Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai :

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena) vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

VSAA norāda: nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, primāri nosaka atbilstību kvalifikācijas perioda nosacījumiem, t. i., nosaka, vai par personu obligātās iemaksas ir veiktas noteikto laika periodu.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja vienlaikus ir tiesības uz maternitātes pabalstu un bezdarbnieka pabalstu, tad šajā laikā izmaksā maternitātes pabalstu.

Līdzīgi nosacījumi no 2020. gada 1. septembra ir arī vecāku pabalsta saņemšanai. Tiesības uz vecāku pabalstu ir personām, par kurām Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas vecāku apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, no kura piešķir vecāku pabalstu) vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Nosakot tiesības uz vecāku pabalstu, primāri nosaka atbilstību kvalifikācijas perioda nosacījumiem, t. i., nosaka, vai par personu obligātās iemaksas ir veiktas noteikto laika periodu.

Jāņem vērā, ka vecāku pabalstu var saņemt arī bērna tēvs, kas ir sociāli apdrošināts un izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Šim pabalstam jāizvēlas izmaksu periods. Atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma tiek noteikts pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecumam – 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas

 vai

  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vairāk informācijas par to – VSAA vietnē.

Līdz bērna divu gada vecumam valsts vienam no bērna vecākiem maksā bērna kopšanas pabalstu. Pabalsta apmērs:

  • līdz bērnu pusotra gada vecumam – 171 eiro mēnesī;
  • no pusotra gada līdz diviem gadiem – 42,69 eiro mēnesī.

Vairāk informācijas par to – VSAA vietnē.

Vienam no vecākiem tiek izmaksāts vienreizējs bērna piedzimšanas pabalsts. Tiesības saņemt bērna piedzimšanas pabalstu ir Latvijā pastāvīgi dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods. Vairāk informācijas par to – VSAA vietnē.

Ar bērna piedzimšanu tiek piešķirts un ik mēnesi izmaksāts ģimenes valsts pabalsts. Pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē – 11,38 eiro;
  • par otro bērnu – 22,76 eiro; 
  • par trešo bērnu – 34,14 eiro;
  • par ceturto un nākamajiem bērniem – 50,07 eiro.

Vienreizējo pabalstu par bērna piedzimšanu izmaksā arī vairums vietējo pašvaldību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas