E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20236
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Asins donora brīvdienas – tikai darba attiecību laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Ilze

Labdien! Nesen uzsāku darba tiesiskās attiecības. Vai es varu darba devējam prasīt, lai viņš piešķir brīvu dienu par asins nodošanu, ja šī asins nodošana ir bijusi pirms darba attiecību uzsākšanas? Vēlos pieminēt, ka pirms tam nebiju darba attiecības pie cita darba devēja, līdz ar to nav bijusi iespēja šo dienu izmantot pie cita darba devēja.

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 2. punkts paredz darba devēja pienākumu apmaksāt darbiniekam, kas, iepriekš par to paziņojot darba devējam, nodod asinis vai asins komponentus, kā arī saskaņā ar šī panta sesto daļu piešķirt atpūtas dienu pēc asins nodošanas. Pusēm vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē.

Tas nozīmē, ka asins donoram apmaksātā atpūtas diena attiecas uz darba attiecību laiku, kad ir notikusi asins nodošana. Jaunajam darba devējam nav saistošs pienākums piešķirt apmaksātu atpūtas dienu par asins nodošanu, ko darbinieks ir veicis pirms šo darba attiecību nodibināšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas