E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20229
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Beatrise

Labdien! Vēlējos precizēt, vai pareizi izprotu izmaiņas bērnu kopšanas atvaļinājuma naudas izmaksās. Es biju BKA ar pirmo meitu līdz 2019. gada novembrim. Pēc tam darba attiecības neturpināju, jo paliku mājās ar meitu, līdz būs nodrošināts valsts bērnudārzs. Šobrīd esmu stāvoklī ar otru bērnu, un plānotais dzimšanas datums ir 2021. gada janvāris. Pirmajam bērnam vēl nebūs 3 gadi, kad piedzims otrs bērns. Vai man ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un BKA saņemt tādu pašu dekrēta naudu kā ar pirmo bērnu? Jo tiek izpildīts nosacījums, ka pēdējos 24 mēnešos esmu bijusi nodarbināta 6 mēnešus (atrodoties BKA ar pirmo bērnu).

A
atbild:
13. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, galvenais nosacījums ir tas, vai sieviete, kura pieprasa pabalstu, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums ( ir izsniegta darba nespējas lapa B).

Ja pēc pirmā bērna kopšanas atvaļinājuma nestrādājat, jūs neesat sociāli apdrošināta.

No šā gada tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī sievietēm, kuras zaudējušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma.

Tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietei, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet kurai ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts šādos gadījumos:

  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma,
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu sakarā ar uzņēmuma likvidāciju 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma,
  • kā sievietei, kura zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst tikt noteikts mazāks par vecāku pabalstu, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Tātad, ja neatsāksiet strādāt un nebūs nepieciešamo sociālās apdrošināšanas periodu, jums nebūs tiesību ne uz maternitātes, ne vecāku pabalstu.

Turklāt no 2020. gada 1. septembra likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” arī maternitātes pabalstam ir paredzēts kvalifikācijas periods. Proti, likumā ir noteikts, ka tiesības uz maternitātes pabalstu būs personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai  bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena) vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Priekšstatam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piemērs informācijā par jauno normu.

Piemērs. Annai grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena ir 02.09.2020. Anna tikai nesen uzsāka savas darba gaitas, bija nostrādājusi 2 mēnešus, un darba attiecības tika pārtrauktas 01.08.2020. Tātad šajā gadījumā Annai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, jo darba ņēmēja statuss zaudēts 60 dienās pirms grūtniecības atvaļinājuma. Taču viņai nav maternitātes pabalsta piešķiršanai nepieciešamā kvalifikācijas perioda, tāpēc Annai nebūs tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

Par to, kā tiks noteiktas tiesības uz pabalstiem individuālā situācijā, jums jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas