E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20217
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Skola

Kā tiek izbeigtas darba attiecības, ja skolas filiāli reorganizē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2020
Elīna

Tiek slēgta skolas filiāle, tās izglītojamos pārņem cita skola. Pats darba devējs netiek likvidēts. Pēc kāda Darba likuma panta jāatbrīvo darbinieki?

A
atbild:
29. maijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 117. panta pirmo daļu uzņēmuma pāreja Darba likuma izpratnē ir uzņēmuma vai tā patstāvīgas, identificējamas daļas (saimnieciskas vienības) nodošana citai personai uz līguma, administratīvā vai normatīvā akta, tiesas sprieduma vai kāda cita pamata, kas radies starp pusēm ārpus to līgumiskajām saistībām, kā arī komercsabiedrību apvienošana, sadalīšana vai pārveidošana. Šī panta otrajā daļā noteikts, ka valsts pārvaldes iestāžu vai pašvaldību administratīva reorganizācija, kā arī vienas iestādes administratīvo funkciju nodošana otrai iestādei nav uzskatāma par uzņēmuma pāreju un pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumam.

Ja notikusi uzņēmuma pāreja, tad saskaņā ar Darba līguma 118. panta piekto daļu uzņēmuma pāreja pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma uzteikumam.

Jaunajam darba devējam pēc uzņēmuma daļas pārņemšanas reorganizācijas procesā vai uzņēmuma parejas procesā ir tiesības veikt grozījumus darba līgumos, arī uzteikt darba līgumu, ja šāds uzteikums ir pamatots ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Darba devējam ir pienākums veikt darbinieku darba līgumos grozījumus, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību.

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu “Darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties”. Proti, šis pants paredz, ka darba līguma grozījumos jābūt ietvertai visai tai informācijai, kas noteikta Darba likuma 40. pantā. Ja darbinieks piekrīt un paraksta to, tai ir juridisks spēks un tā ir uzskatāma par sākotnējā darba līguma sastāvdaļu.

Darbiniekam ir tiesības atteikties no darba līguma grozīšanas. Taču jārēķinās, ka tādā gadījumā darba devējs var uzteikt darba līgumu atbilstoši Darba likuma 98. panta pirmajai daļai: “Darba devējam saskaņā ar šā likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem ir tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu ar nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.” Šādā situācijā, kad darbinieks nepiekrīt darba līguma grozījumiem, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku pēc mēneša no uzteikuma saņemšanas dienas ir pārtraucamas pēc Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkta: tiek samazināts darbinieku skaits, izmaksājot Darba likuma 112. pantā noteikto atlaišanas pabalstu un atlīdzību par neizmantoto atvaļinājumu atbilstoši Darba likuma 149. panta piektajai daļai.

Tā kā Darba likuma 109. pantā un 110. pantā, uzsakot un pārtraucot darba tiesiskās attiecības pēc Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkta, ir noteikti ierobežojumi un aizliegumi uzteikt darba tiesiskās attiecības ar atsevišķu kategoriju darbiniekiem, piemēram, grūtniecēm, personām, kurām ir apstiprināta invaliditāte u. c., līdz ar to darba devējam pirms uzteikuma došanas jāpārliecinās, vai nav ierobežojumu un aizliegumu uzteikt darba tiesiskās attiecības. Tāpat darba devējam atbilstoši Darba likuma 108. pantā noteiktajam ir jāizvērtē darbinieku priekšrocības palikt un turpināt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku.

Saskaņā ar Darba likuma 101. panta ceturto daļu uzteikt darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu ir atļauts, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā. Līdz ar to, ja darba devējam pastāv iespēja nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā, tad darba devējam jāpiedāvā darba līguma grozījumi, ievērojot iepriekš minēto darba līguma grozīšanas kārtību. Darbiniekam jāizlemj, vai piekrist vai nepiekrist darba līguma grozījumiem.

Ja darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz darbinieka nepiekrišanu darba līguma grozījumiem, tad savukārt darbiniekam ir tiesības celt prasību tiesā atbilstoši Darba likuma 98. panta ceturtajai daļai: “Ja darbinieks uzskata, ka darba līguma uzteikums atbilstoši šā panta pirmajai daļai nav tiesiski pamatots, viņam ir tiesības celt prasību tiesā par šāda uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu.” Šajā gadījumā attiecīgi piemērojami 122. un 123. panta noteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas