E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20212
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kam jāmaksā sods par nepareizu auto novietošanu stāvvietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2020
Feliks

Darbinieks ir saņēmis sodu par automašīnas novietošanu pie biroja (teritorija pieder citam uzņēmumam, no kura tiek īrētas biroja un noliktavas telpas). Tika mainīti šīs stāvvietas izmantošanas nosacījumi, bet darba devējs par to nebija informējis darbinieku. Darba devējs mutiski ir licis sodu maksāt darbiniekam. Vai tā ir korekta rīcība, un kā būtu pareizi rīkoties, lai sodu liktu maksāt nevis darba devējam, bet gan darbiniekam? Vai darbinieks kaut kā var sevi aizstāvēt?

A
atbild:
29. maijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

No sniegtās informācijas nav skaidrs, vai darba devēja un telpu izīrētāja noslēgtajā līgumā bija iekļauti nosacījumi par stāvvietas izmantošanu. Vai, nosacījumiem mainoties, tika grozīts īres līgums, un vai iznomātājs bija informējis nomnieku par stāvvietas izmantošanas nosacījumu izmaiņām, lai darba devējs varētu informēt par to nodarbinātos.

Darba likuma 76. panta pirmā daļa noteic, ka darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas:

1) saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu;

2) darbiniekam radušies, pārceļoties uz citu dzīvesvietu pēc darba devēja iniciatīvas;

3) darbiniekam radušies sakarā ar viņam piederoša darba aprīkojuma (kas atbilstoši darba līgumam tiek izmantots darba vajadzībām) nolietošanos (amortizāciju).

Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums izmaksāt paredzamajiem izdevumiem atbilstošu avansu.

Turklāt Darba likuma 77. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos zaudējumus, kuri darbiniekam, veicot darbu, radušies sakarā ar viņam piederoša darba aprīkojuma bojājumu vai bojāeju un par kuriem darbinieks nav vainojams. Šādus darbinieka zaudējumus darba devējs atlīdzina arī tad, ja viņš pats (ar saviem rīkojumiem vai nenodrošinot pienācīgus darba apstākļus) bijis vainīgs to nodarīšanā. Atbilstoši šī panta otrajai daļai darba devējs atlīdzina šā panta pirmajā daļā minētos zaudējumus tikai tādā gadījumā, ja darbiniekam piederošā darba aprīkojuma izmantošana ir nolīgta.

Līdz ar to Darba likumā nav noteikti gadījumi, kad darba devējam būtu pienākums atlīdzināt darbiniekam izdevumus par kompetento institūciju piemērotajiem sodiem. Darbiniekam, kas veic autovadītaja pienākumus, ir jaievēro Ceļu satiksmes noteikumi, arī noteikumi par autotransporta novietošanu atļautās vietās.

Personas tiek sauktas pie administratīvās atbildības atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa noteiktajam. Ja administratīvais sods piemērots fiziskai personai, to nevar pārlikt uz juridisku personu.

Atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai varat vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un nosūtīt bijušajam darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot “Latvijas pasta” kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas