E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20208
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļa servitūts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2020
Kristīne

Labdien! Iegādājos īpašumu ar apgrūtinājumu “servitūts ar tiesību uz braucamo ceļu par labu autoceļam”. Īpašums atrodas ciematā. Šis servitūta ceļš savieno divas paralēlas ielas (šīs paralēlās ielas 300–400 m uz katru pusi no servitūta savieno mazākas ielas ar asfaltbetona segumu), un visiem īpašumiem, kuri atrodas pie šī servitūta ceļa, ir iespējams piekļūt no šīm savienotajām ielām (no praktiskā viedokļa šī ceļa slēgšana autobraucējiem neko daudz nemaina). Devos uz pašvaldību noskaidrot, vai var šo servitūtu slēgt auto satiksmei (atstājot šo ceļu kā gājēju ceļu), tomēr saņēmu noraidošu atbildi. Tika piedāvāts uzstādīt zīmi “Iebraukt aizliegts”, izņemot piegulošo īpašumu iedzīvotājus (protams, savācot parakstus u. tml.). Ko īsti nozīmē šis “servitūts ar tiesību uz braucamo ceļu par labu autoceļam”? Noprotu, ka par servitūta ceļa uzturēšanu atbild servitūta ceļa lietotājs. Kurš šajā gadījumā ir lietotājs?

A
atbild:
27. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1130. pantu “servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu”. Jūsu gadījumā servitūtu ir nodibinājusi pašvaldība ar mērķi nodrošināt ceļa satiksmi starp divām citām paralēlām ielām un piebraukšanas iespēju attiecīgo īpašumu īpašnieku transportlīdzkļiem.

Pašvaldības atbildē tika piedāvāts ierobežot attiecīgo servitūtu līdz tā izlietotāju minimālajam lokam, t. i., piegulošo īpašumu iedzīvotājiem. Attiecīgi lietotāji (jeb servitūta izlietotāji) ir personas, kurām par labu servitūts nodibināts. Ja servitūts būs par labu autoceļam, tā būs attiecīgā pašvaldība, taču servitūta ierobežošanas gadījumā servitūta izlietotāji būs piegulošo īpašumu īpašnieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas