E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20185
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Vai var izlikt no dzīvokļa, ja divus mēnešus nav maksāts par īri

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2020
Igors

Labdien! Radusies šāda situācija: esmu īrnieks, mājoklis nav privatizēts. Es par savu naudu uztaisīju remontu. Ieliku jaunus logus, durvis un tālāk. Krīzes dēļ Latvijā paliku bez darba. Bija bezdarbnieka statuss. Valsts arī nepiešķīra nekādu pabalstu. Nevarēju divus mēnešus samaksāt par dzīvokli, uzkrājās parāds (480 eiro). Bez iepriekšēja brīdinājuma atsūtīja vēstuli, ka man līdz jūnija beigām jāatbrīvo dzīvojamā platība. Viņi lauž līgumu. Vai mani var izlikt par tādu summu, ja iepriekš visu esmu maksājis?

A
atbild:
27. maijā, 2020

Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 pantu: izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

1) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;

2) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.

Izīrētājs pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu. Gadījumos, kad izīrētājam nav zināma īrnieka atrašanās vieta, prasību tiesā var celt, ja mēnesi iepriekš laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” ir publicēts brīdinājums.

Tādējādi, ja parāds par dzīvojamo telpu īri ir tikai par 2 mēnešu periodu, izīrētājs nav tiesīgs uzteikt īres līgumu un uzsākt izlikšanu no dzīvojamām telpām. Kā tas izriet no iepriekšminētā normatīvā akta, lietā nav nozīmes summas apmēram, bet gan periodam, par kuru netiek maksāta īres maksa un maksa par pamatpakalpojumiem (t. i., periodam, par kuru ir uzkrājies parāds).

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas