E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20168
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Ja mainās uzņēmuma nosaukums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2020
Anita

Labdien! Darbavietai mainās nosaukums, līdz ar to jāmaina arī līgums. Kas notiek ar cilvēkiem, kuri tur jau ilgstoši strādā? Vai pārbaudes laiks sākas no jauna, un kur paliek neizmantotie atvaļinājumi?

A
atbild:
29. maijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Darba likuma 40. panta otrās daļas 1. punkts noteic, ka darba līgumā ir jānorāda darba devēja nosaukums. Līdz ar to, ja darba devējam mainās tikai firmas nosaukums (piemēram, ja SIA “Bērziņš” tiek pārsaukts par SIA “Ozoliņš” un reģistrācijas numurs paliek tas pats), tad pēc būtības būtu jāslēdz vienošanās par grozījumiem darba līgumā. Šādi grozījumi paši par sevi nekāda veidā neietekmē darbinieku, darbiniekiem nevar tikt atkārtoti noteikts pārbaudes laiks, un neizmantotie atvaļinājumi nekur nepazūd. Darba devējs paliek tas pats, mainās tikai nosaukums. Paralēlēs izsakoties, tas tāpat ir kā situācijā, kad darbiniekam mainītos uzvārds.

Ja mainās tikai darba devēja nosaukums, tad grozījumus pie darba līguma varētu slēgt pēc pušu vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 97. pantu.

Ja darbinieks labprātīgi neparaksta grozījumus pie darba līguma, darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu saistībā ar piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, pamatojoties uz Darba likuma 98. pantu un 101. pantu. Tādā gadījumā darba devējs rakstiski informē darbinieku par grozījumiem un brīdina: ja viena mēneša laikā darbinieks tiem nepiekritīs, darba līgums tiks izbeigts.

Tomēr būtu nepieciešams detalizētāk izprast situāciju, jo ir juridiskas nianses, kurām varētu būt nozīme un kuras varētu ietekmēt darbinieku tiesības. Iespējams, iepriekšējais darba devējs vēlas izbeigt vienas firmas darbību un ir nodibinājis citu jaunu firmu, kurai ir cits reģistrācijas numurs. Darba devēji ne vienmēr darbiniekiem izklāsta visas nianses.

Ja darba devēja nosaukuma maiņa nozīmē pilnīgi jaunu darba devēju (ar citu reģistrācijas numuru), šādā situācijā iespējami divi varianti:

  1. ar pirmo darba devēju tiek izbeigtas darba attiecības, un darba devējs ne tikai kompensē neizmantoto atvaļinājumu, bet arī izmaksā atlaišanas pabalstu (Darba likuma 112. pants), un ar jauno darba devēju tiek slēgts jauns darba līgums (ar jaunu pārbaudes laiku);
  2. abi darba devēji noslēdz līgumu par uzņēmuma vai tā patstāvīgas, identificējamas daļas (saimnieciskas vienības) nodošanu, arī firmu apvienošanu, sadalīšanu vai pārveidošanu (Darba likuma 117. pants). Šādā gadījumā uzņēmuma nodevēja (pirmais darba devējs) tiesības un pienākumi, kas izriet no uzņēmuma pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet uzņēmuma ieguvējam (jaunajam darba devējam). Parasti šādās situācijās tiek slēgtas trīspusējās (starp abiem darba devējiem un darbinieku) vienošanās par to, ka jaunais darba devējs pārņem darbinieku, saglabājot tā stāžu un visas darbinieka tiesības, kas no darba attiecībām izriet.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas