E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20165
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbiniekam jānodrošina darba līgumā nolīgtais darba laiks

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2020
Inga

Labdien! Esmu kādas Iekšlietu ministrijas padotības iestādes amatpersona, ikdienā dienesta pienākumus pildu pēc maiņu grafika, ar kuru tieku iepazīstināta katra iepriekšējā mēneša beigās. Pārsvarā personālam mēneša darba stundu skaits ir atbilstošs grāmatvežu noteiktajām ikmēneša darba stundām, bet mēneša ietvaros darba grafiks tiek grozīts un personāls līdz mēneša beigām nostrādā krietni mazāk darba stundu, nekā tiek paredzētas ar grāmatvežu noteiktajām daba stundām. Vai darba devējs rīkojas atbilstoši likumam, darbiniekiem ik mēnesi radot krietni mazāk darba stundu, nekā paredzēts? Jāpiebilst, ka darbavietā atbilstoši amata piedāvājumiem esot darbinieku trūkums. Paldies!

A
atbild:
11. jūnijā, 2020

Informējam, ka Valsts darba inspekcijas (VDI) funkciju un uzdevumus nosaka Valsts darba inspekcijas likums, kas neparedz VDI tiesības veikt tiesību normu oficiālu interpretāciju. Šajā atbildē sniegtais tiesību normu skaidrojums ir VDI viedoklis, kas sniegts, balstoties uz e-pastā  aprakstītajiem apstākļiem, un nav saistošs citām personām vai iestādēm.

No jautājumā sniegtās informācijas nav konstatējams, kāds darbiniekam ir nolīgtais darba laiks: normālais darba laiks vai nepilnais darba laiks.

Nepilns darba laiks ir tad, kad darbinieks strādā mazāk par 8 stundām dienā un mazāk par 40 stundām nedēļā, normālais darba laiks ir 8 stundas dienā vai 40 stundas nedēļā.

Darba devējam ir pienākums ievērot Darba likuma 40. panta otrās daļas 7. punktā noteikto pienākumu darba līgumā norādīt nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku, kas darba tiesisko attiecību ietvaros jānodrošina.

Atbilstoši Darba likuma noteikumiem darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami pienācīgam viņa saistības izpildījumam, kā arī darbiniekam ir pienākums veikt darbu noteiktā darba laika ietvaros (Darba likuma 51. panta pirmās daļas 52. pants). Savukārt darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu (Darba likuma 51. panta otrā daļa). Ņemot vērā minēto, darbiniekam ir nodrošināms darba līgumā nolīgtais darba laiks, veicamais darbs, kā arī nolīgtās darba samaksas izmaksa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas