E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20155
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašuma iegāde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2020
Inese

Labdien! Projektējot ceļa P-30 pārbūvi un saskaņojot to ar meliorācijas speciālistiem, netika ņemts vērā zemesgabals, kuram no 3 pusēm pakava veidā un kā āķi vēl 4. malas daļā ir 8 m platas meliorācijas grāvji, kuri 2003. gadā iezīmēti arī zemes robežu plānā. Meliorācijas sistēmas pieder vairākiem īpašniekiem, arī pašvaldībai. Viena no iepriekšminētajām malām robežojas ar kaimiņu dīķi. Projektētāji un meliorācijas dienesta pārstāvji atstāja šo zemesgabalu bez piebrauktuves un ceļam priekšā aizlika metāla sētu. Kā rīkoties, lai iegūtu šo ceļu, un vai bija likumīgi atstāt šādu zemesgabalu bez piebraucamā ceļa? Tolaik, kad tika veikta pārbūve, mēs nebijām īpašnieki. Zemesgabals piekļaujas pie P-30 ceļa: brīvā lauka mala. Manuprāt, atstāt zemesgabalu bez nobrauktuves bija kļūda. Kā rīkoties?

A
atbild:
25. maijā, 2020

Kā tas ir norādīts jautājumā, 2003. gadā Jūs nebijāt minētā zemesgabala īpašnieks un būvniecības darbus saskaņoja iepriekšējais īpašnieks.

Jūs norādāt, ka minēto zemesgabalu esat iegādājies vēlāk.

Līdz ar to atbilde uz Jūsu jautājumu ir meklējama zemes pirkuma līgumā, proti, ja esat iegādājies zemesgabalu un pārliecinājies par tā faktiskā stāvokļa atbilstību dokumentos norādītajam, tad pretenziju celšana pret iepriekšejo īpasnieku nav iespējama. Vēršam arī Jūsu uzmanību, ka no 2003. gada ir pagājuši vairāk nekā 10 gadi. Tādējādi prasījumu celšana saskaņā ar Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1895. pantu nav iespējama.

Kā tas norādīts jautājumā, zemesgabals robežojas ar ceļu P-30, līdz ar to minētajam zemesgabalam ir iespējams piekļūt. Jāvērtē, vai ir izbūvēts pieslēgums no ceļa P-30 uz zemesgabalu un vai šādu izbūvi paredzēja meliorācijas sistēmu izbūves projekts.

Ja šāda pieslēguma nav un tas nav paredzēts arī būvniecības projekta ietvaros, Jums ir tiesības vērsties pie attiecīgajiem zemes īpašniekiem (pa kuru zemi Jūs vēlaties piekļūt savam zemesgabalam) ar lūgumu noslēgt servitūta līgumu. Ja tas neizdodas, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par ceļa servitūta nodibināšanu.

Plašāk par ceļa servitūta jēdzienu un nodibināšanu lasiet LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas