E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20153
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pēc BKA ir tiesības prasīt nepilnu darba laiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2020
Sintija

Labdien! Man jūnija beigās jāatgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma. Taču varu strādāt pusslodzi, jo līdz septembrim nav iespējas kaut kur citur atstāt bērnu. Kad darba devēju informēju par šo situāciju, saņēmu atbildi, ka man jāstrādā tikai pilna slodze vai arī jāiet prom no darba, jo pusslodzi nepiedāvā. Nepiedāvā arī citu nepilnas slodzes amatu. Kā man pareizāk rīkoties šādā situācijā? Atradu informāciju: ja darbiniekam, kas atgriežas no BKA, nepiedāvā pusslodzi, viņam, pārtraucot darba attiecības, jāizmaksā kompensācija. Vai tā ir? Šobrīd šķiet, ka vienīgais variants ir iet prom no darba un pieteikties bezdarbnieka statusam. Ko Jūs man ieteiktu darīt šajā situācijā?

A
atbild:
20. maijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba devējam ir pienākums darbinieku, kurš atgriezies no BKA, nodarbināt iepriekšējā darbā.

Darba likuma 134. panta otrā daļa noteic, ka darba devējs nosaka nepilnu darba laiku, ja to pieprasa grūtniece, sieviete pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam (ja sieviete baro bērnu ar krūti – visā barošanas laikā), kā arī darbinieks, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam.

Līdz ar to Jums ir tiesības rakstveidā lūgt darba devēju noteikt nepilnu darba laiku, norādot, cik stundu dienā vai nedēļā Jūs varēsiet strādāt, atsaucoties uz Darba likuma 134. panta otro daļu, bet darba devējam ir pienākums pēc Jūsu pieprasījuma noteikt Jums nepilnu darba laiku.

Ieteikums iesniegumu par nepilnu darba laiku sagatavot divos eksemplāros un vienu iesnieguma eksemplāru nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot “Latvijas pasta” kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu, bet otru iesnieguma eksemplāru saglabāt sev.

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir paredzēta tikai tad, ja darba tiesiskās attiecības ar darba devēju tiek pārtrauktas saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktu. Šajos gadījumos darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas