E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20145
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
11
11

Vai īrniekam jāmaksā mājas renovācijas izdevumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2020
Krista

Es īrēju dzīvokli, un līgumā ir rakstīts, ka man jāmaksā par ūdeni, gāzi, elektrību un siltumu, kā arī komunālie maksājumi. Rēķinā parādās izdevumu kompensācija par renovāciju (mājas siltināšanu) un procentu maksājumu kompensācija. Vai īpašniekam ir tiesības to pieprasīt?

A
atbild:
19. maijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Ņemot vērā normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, kas gulstas uz dzīvokļa īpašnieku, dzīvojamās mājas renovācijas izdevumu segšana ir mājas dzīvokļu īpašnieka pienākums. No aprakstītās situācijas secināms, ka dzīvokļa īpašnieks ir fiziskā persona, nevis, piemēram, pašvaldība vai valsts.

Mājas renovācijas izdevumi īrniekam ir jāmaksā tikai tad, ja īrnieka un izīrētāja parakstītajā dzīvojamo telpu īres līgumā ir noteikti šādi pienākumi, jo, pamatojoties uz Civillikuma 1402. pantu, saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma.

Ja, piemēram, šādu punktu par renovācijas izdevumiem ietver īres līgumā, puses var vienoties, ka attiecīgi tiek samazināta īres maksa.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantā ir noteikti īrnieka maksājumi:

  • slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, īres maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties (pašvaldību dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā – 11.1 pants);
  • dzīvojamās telpas īres maksu veido: 1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa.

Savukārt apsaimniekošanas izdevumi sastāv no:

1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana);

2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami ir noteikti obligātie maksājumi (likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums; dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes.

Tā kā normatīvajā aktā nav noteikti īrnieka pienākumi maksāt mājas renovācijas izdevumus, ņemot vērā iepriekš minēto, mājas dzīvokļa īpašniekam nav tiesību no Jums prasīt šādu pienākumu, ja vien noslēgtajā īres līgumā nav paredzētas šādas saistības.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas