E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20144
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādu ārpustiesas piedziņas process

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2020
Austris

Labdien! Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ir iesniegta pretenzija (ar dokumentiem) par kredītiestāžu pieprasījumu apmaksāt cedētu parādu, ko neatzīstu tādēļ, ka iestājies noilgums, nav saņemta pietiekama informācija un tiek prasīta nesamērīga summa. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs man jau ir atbildējis, ka vēl aizvien gaida informāciju no kredītiestādēm un ka nepieciešams laiks līdz 4 mēnešiem, lai man varētu sniegt atbildi, bet kredītiestāde man turpina sūtīt pieprasījumu apmaksāt parādu un brīdinājumu, ka lieta tiks nodota tiesu izpildītājiem. Kā man rīkoties šajā situācijā? Vai man ir jāmaksā kredītiestādei un nav jāgaida atbilde no Patērētāju tiesību aizsardzības centra? 

A
atbild:
21. maijā, 2020

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Ja Jūs neatzīstat kredītiestādes izvirzītos prasījumus (arī atkārtotos pieprasījumus atmaksāt parādu), Jums ir jāinformē attiecīgā kredītiestāde (likuma 8. panta 4. daļas izpratnē), ka Jūs neatzīstat parādu (noilguma un citu apstākļu dēļ).

Lai piedziņas procesu uzsāktu Latvijas Republikas zvērināts tiesu izpildītājs, ir jābūt likumīgam tiesas nolēmumam, kas nav izpildīts labprātīgi tiesas nboteiktajā termiņā. Tad saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 73. panta 1. daļu tiesu izpildītājs pēc attiecīgās puses pieteikuma pieņem izpildei likumīgā spekā stājušos tiesas nolēmumu. Tas nozīmē: lai zvērināts tiesu izpildītājs uzsāktu piedziņas procesu, vispirms ir jānotiek tiesas procesam, tiesas spriedumam (vai nolēmumam) ir jāstājās likumīgā spēkā un pusei, kurai par labu spriedums taisīts, ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar izpildu rakstu.

Rekomendējam Jums sagaidīt Patērētāju tiesību aizsardzības centra atbildi un tad, izvērtējot atbildē sniegto viedokli, ar visiem dokumentiem, kas ir Jūsu rīcībā, vērsties pēc juridiskās palīdzības pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas