E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20133
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādi nodokļi jāmaksā par NĪ atsavināšanas ienākumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2020
Milana

Labdien! Kādi nodokļi būs jāmaksā no zemes un jaunuzceltas mājas pārdošanas mums kā pārdevējam (IIN, PVN?), ja: 1) zemi nopirkām pirms 2 gadiem par 5000 EUR; 2) māja ir nodota ekspluatācijā šogad; 3) īpašuma kadastra vērtība ir 50 000 EUR; 4) pārdodam par 100 000 EUR; 5) čeku par būvniecību nav, tikai par zemes iegādi. Vai iegādes vērtība būs mājas kadastrālā vērtība?

A
atbild:
22. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis – tas ir, iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Likme ir 20%, un ar to apliek starpību, kāda veidojas, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību un ieguldījumu vērtību.

Veiktie ieguldījumi nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi.

Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

Iegādes vērtība, ja nav dokumentu, kas apliecina īpašuma iegādi, ir kadastrālā vērtība atsavināšanas gadā, dalīta ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto patēriņa cenu indeksu. 2020. gadā noteiktais indekss ir 1,156.

Ja pārdod jaunuzceltu ēku kopā ar zemi, uz kuras atrodas ēka, tad jaunuzceltās ēkas un zemes vērtība nav atsevišķi nodalāmas un PVN nekustamajam īpašumam (zemei un ēkai uz tās) ir piemērojams kā vienam nedalāmam nekustamajam īpašumam.

Ja 12 mēnešu laikā plānots veikt tikai vienu ar PVN apliekamu darījumu (jaunbūves ar zemi zem tās atsavināšanu), tad ir tiesības nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un, pārdodot jaunbūvi kopā ar zemi zem tās, ar PVN 21% apmērā apliekama darījuma vērtības daļa, kas pārsniedz 40 000 eiro.

Par nodokļiem nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā jebkurā individuālā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas