E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20119
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Iepazīstināšana ar darba laika grafiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2020
Līva

Darba devējs ir izsūtījis visiem darbiniekiem e-pastā rīkojumu ar šādu tekstu: “Lai nodrošinātu maksimāli kvalitatīvu klientu apkalpošanu, atbilstoši uzņēmuma kvalitātes standartiem tiek noteikts, ka darba laiks darbiniekiem ir atbilstošs tiešā vadītāja rīkojumiem saskaņā ar kārtējās darba dienas grafiku.” Vai šādam rīkojumam ir jābūt apstiprinātam ar katra darbinieka parakstu? Ja darbiniekam ir summētais darba laiks, cik dienu iepriekš un par kādu periodu darba devējam darbinieks jāiepazīstina ar kārtējā mēneša darba grafiku? Vai darba devējam ir tiesības bez darbinieka piekrišanas pagarināt vai saīsināt darba laiku un likt strādāt dienās, kuras pēc grafika ir ieplānotas kā brīvdienas? Vai kāds likums noteic, kādu laika periodu iepriekš ir jābrīdina darbinieks par izmaiņām grafikā? Vai darba devējam ir tiesības, piemēram, paziņot plkst. 14.00, ka darbiniekam darba diena šodien tiek pagarināta par stundu?

A
atbild:
20. maijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, darba devējam ir pienākums laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku. Darba likuma 140. panta pirmajā daļā noteikts, ka darba devējam summētās darba laika organizācijas gadījumā ir jāiepazīstina darbinieki ar darba grafiku laikus.

Termins “laikus” ir jāpiemēro katrā situācijā individuāli, jo atbilstoši apstākļiem darba devējam ir iespējams iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku vienu mēnesi vai divas nedēļas iepriekš, savukārt citās situācijās ir iespējams, ka šādu termiņu darba devējs pamatotu iemeslu dēļ nevar ievērot, piemēram, darbinieku darbnespējas gadījumā ir nepieciešams veikt grozījumus darba grafikā.

Valsts darba inspekcijas ieskatā attiecīgajam termiņam būtu jābūt saprātīgam, lai darbiniekam nepastāvētu objektīvi šķēršļi izpildīt savu saistību un veikt darba pienākumus darba grafikā noteiktajā darba laikā.

Darbinieka iepazīstināšanas faktam ar darba grafiku jabūt pierādāmam, piemēram, iepazīstinot darbiniekus ar darba grafiku pret parakstu, izsūtot darbiniekam darba grafiku uz darba e-pastu u. tml.

Darba likuma 140. panta septītajā daļā noteikts aizliegums darba devējam grozīt darbiniekam noteikto darba grafiku darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas