E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20114
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērnam nav noteikta paternitāte

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2020
Marina

Labdien! Lūdzu konsultāciju jautājumā par uzturlīdzekļiem bērnam. Ar bērna tēvu nebijām oficiāli laulāti, un, piedzimstot bērnam, tēvs atteicies ierakstīt sevi dzimšanas apliecībā. Bērnam ir mans uzvārds. Vai ir likumiski, tiesiski veidi, kā piedzīt uzturlīdzekļus bērnam? Paldies!

A
atbild:
14. maijā, 2020

Labdien! Lai piedzītu uzturlīdzekļus bērnam, visupirms Jums ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu un vienlaikus uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam.

Lai bērna tēvs tiktu ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā kā bioloģiskais tēvs, tiesa ņem vērā un izvērtē jebkurus pierādījumus par paternitātes fakta noteikšanu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1 pantu Jūs varat lūgt tiesu noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanas noteikšanai (DNS tests).

Iesniegt prasības pieteikumu Jūs varat pēc savas deklarētās dzīvesvietas adreses.

Prasības pieteikuma iesniegšana par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu atbrīvo Jūs kā prasītāju no valsts nodevas samaksas.

Civillikuma 156. pants paredz: “Prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.”

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” pašlaik minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērniem līdz 7 gadu vecumam ir 25% no minimālās darba algas, savukārt bērniem no 7 līdz 18 gadu vecumam: 30% no minimālās darba algas.

Iesniedzot prasības pieteikumu tiesā, ir jānorāda, kādā apmērā vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus. Ja uzturlīdzekļu apmērs nepārsniedz minimālo, tad summa nav jāpierāda. Savukārt, ja vēlaties piedzīt lielāku uzturlīdzekļu apmēru, ir nepieciešams pamatot, kāpēc tieši tāds uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas