E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20110
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai piedziņu var vērst uz laulāto kopmantu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2020
Biruts

Labdien! Esmu īpašniece dzīvoklim un automašīnai. Vīrs strādā firmā (ir tās īpašnieks), kam ir nodokļu parāds. Vai parāda dēļ var atņemt dzīvokli un automašīnu, kas pieder man?

A
atbild:
13. maijā, 2020

Labdien!

Tāda situācija varētu izveidoties, ja Valsts ieņēmumu dienests vēršas pret Jūsu vīru kā uzņēmuma amatpersonu (valdes locekli).

Likuma par “Par nodokļiem un nodevām” 60. panta normas nosaka: (1) Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības uzsākt procesu par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no personas, kura ir bijusi šīs juridiskās personas valdes loceklis vai kura faktiski īsteno valdes funkcijas un uzdevumus laikā, kad attiecīgie nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies (turpmāk: valdes loceklis), ja tiek izpildīti visi turpmāk minētie kritēriji:

1) nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz 50 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu;

2) lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir paziņots juridiskajai personai;

3) ir konstatēts, ka pēc tam, kad pieņemts lēmums par nodokļu revīzijas (audita) veikšanu, nosūtīts paziņojums par datu atbilstības pārbaudes laikā konstatētajām konkrētajām neatbilstībām starp nodokļu maksātāja iesniegto informāciju un nodokļu administrācijas rīcībā esošo informāciju, noformēts tematiskās pārbaudes akts, ja tematiskās pārbaudes laikā konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī pēc nokavēto nodokļu maksājumu izveidošanās juridiskā persona ir atsavinājusi sev piederošos aktīvus un valdes locekļa darbības vai bezdarbības rezultātā nav pilnā apmērā veikti juridiskās personas nokavētie nodokļu maksājumi likumā noteiktajos termiņos;

4) ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību;

5) juridiskā persona nav izpildījusi Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Ja piepildās šie apstākļi, piedziņa varētu tikt vērsta pret laulāto kopmantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas