E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20093
Lasīšanai: 2 minūtes

No kura brīža ir piedzenami uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2020
Ainis

Labdien! Vai uzturlīdzekļi pēc bērna 18 gadu vecuma būs jāmaksā tad, kad būs stājies spēkā tiesas spriedums par to piespriešanu, vai no dienas, kad iesniegta prasība, tāpat kā tas ir par uzturlīdzekļiem līdz 18 gadiem? Paldies!

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts 2007. gada 29. augustā lietā Nr. SKC-556 ir atzinis, ka, iztulkojot Latvijas Republikas Satversmes 92. pantu un Civilprocesa likuma 1. pantu saistībā ar Civillikuma tiesību normām, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam, tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā.

Tādējādi uzturlīdzekļi piedzenami no prasības celšanas dienas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 204. pantu spriedumu izpilda pēc tā stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad spriedums izpildāms nekavējoties. Un saskaņā ar šā likuma 205. panta pirmās daļas 1. punktu pēc lietas dalībnieka lūguma tiesa spriedumā var noteikt, ka pilnīgi vai noteiktā daļā nekavējoties izpildāmi spriedumi: par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas