E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20088
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodoklis atkarīgs no vairākiem nosacījumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2020
Dailis

Labdien! Kā obligātajā ar nodokli neapliekamajā ienākumu deklarācijā norādīt saņemto naudu par mantotu denacionalizētu zemi? Tā zemesgrāmatā reģistrēta kā divi zemesgabali, un katram ir sava cena. Maksājumi veikti divos secīgos veidos: pirmā naudas summas daļa pārskaitīta no pircēja – zemnieku saimniecības – bankas konta, bet otrā naudas summa pārskaitīta no “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” konta. “Altum” maksājuma daļa ir mazāka par dārgākā zemesgabala cenu.

A
atbild:
18. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja gūti ienākumi no nekustamā īpašuma pārdošanas, saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Likums nosaka vairākus gadījumus, kad nodoklis nav jāmaksā. Savukārt, ja nodoklis no kapitāla pieauguma ir jāmaksā, ar nodokli apliek nevis visu par nekustamo īpašumu saņemto summu, bet tikai starpību, kāda veidojas, no pārdošanas cenas atņemot šī īpašuma iegādes vērtību. Arī iegādes vērtības noteikšanai ir konkrēti nosacījumi dažādās situācijās.

Informācija par kapitāla pieauguma nodokli, pārdodot nekustamo īpašumu, atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Par nekustamā īpašuma pārdošanas nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Lai sazinātos ar dienestu, izmantojamas vairākas iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas