E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20086
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Kādi dokumenti nepieciešami, lai veiktu mājokļa pārbūvi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2020
Aleksandra

Labdien! Nopirku dzīvokli bez ērtībām (pirmskara mājā). Redzēju, ka daudzos tās pašas mājas dzīvokļos ir ierīkota duša un tualete. Arī es gribētu ierīkot dušu un tualeti dzīvoklī. Māju apkalpo “Rīgas namu pārvaldnieks”. Ar ko sākt, lai nebūtu pēc tam problēmu ar būvvaldi? Paldies!

A
atbild:
11. maijā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Ja ir doma uzsākt mājokļa pārbūvi, pirmais solis ir uzmeklēt sertificētu arhitektu, lai saņemtu konsultāciju, vai iecerētie būvdarbi maz var īstenoties. Dzīvokļa īpašnieka rīcībā obligāti ir jābūt telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lietai. Ja tā ir pazudusi, jāvēršas Valsts zemes dienestā (VZD) un jālūdz izsniegt kopiju. Tāpat būvniecības dokumentācijai jāpievieno arī telpu grupas īpašuma (zemesgrāmatas apliecība) vai lietošanas tiesību (īres līgums) dokumenti.

Jūsu gadījumā, kad gatavojaties dzīvoklī ierīkot tualeti un dušu, būtu jāsaņem saskaņojums par pārbūvi no dzīvokļu īpašniekiem, kuru īpašumi atrodas zem Jūsu dzīvokļa. To nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 340. “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas” 22. punkts: daudzdzīvokļu ēkās sanitārtehniskās telpas izvieto virs līdzīgas nozīmes telpām zemākajā stāvā. Nav pieļaujama to atrašanās virs zemākā stāva dzīvokļa dzīvojamām telpām, ja nav saņemta attiecīgā dzīvokļa īpašnieka piekrišana. Vienā vairākstāvu dzīvoklī sanitārtehniskās telpas var izvietot virs dzīvojamām telpām, ja ir ievērotas skaņas izolācijas, hidroizolācijas, siltumizolācijas, ugunsdrošības un ekspluatācijas drošības prasības.

Kad uzklausīts klients, iepazīti objekta dokumenti un apsekots pats pārbūves objekts, arhitekts uzzīmēs pārbūves projektu. Tas varētu ilgt no divām nedēļām līdz mēnesim un izmaksāt, sākot no 100 eiro. Ja, piemēram, tiek nojaukts tikai viens pusmetru liels pieliekamais, lai savienotu šo telpu ar vannas istabu, plānojums būs jāzīmē visam dzīvoklim.

Kad projekts uzzīmēts, pasūtītājam, vajadzības gadījumā arī īpašniekam vai kopīpašniekiem, tas būs jāparaksta.

Pēc tam tiks aizpildīta apliecinājuma kartes veidlapa papīra formā (to nevar izdarīt elektroniski). Būvvaldē būs jāiesniedz arī zemesgrāmatas apliecības kopija par īpašuma tiesībām, kā arī citi dokumenti, par kuriem sīkāk paskaidros arhitekts. Visu ar pārbūvi saistīto dokumentu veidlapas ir pieejamas būvvaldes mājaslapā.

Būvvalde dokumentus izskatīs 14 dienu laikā. Akceptējot pārbūvi, dokumentu iesniedzējam tiks izsniegta apliecinājuma karte.

Vairāk par mājokļa pārbūvi var lasīt LV portāla skaidrojumā “Pārbūve dzīvoklī. Kad vajadzīga saskaņošana un atļaujas (ll)”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas