E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20081
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu darba devēja likvidācijas gadījumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Irina

Labdien! Es esmu grūtniece 7. ned. Dekrēta atvaļinājumā jāiet oktobrī. 30.04.20. tika izbeigtas darba attiecības ar darba devēju, pamatojoties uz Maksātnespējas likuma 103. panta pirmo un otro daļu, kas paredz, ka pēc parādnieka (SIA “***”) maksātnespējas procesa pasludināšanas administratoram ir tiesības uzteikt darba līgumu ar parādnieka darbinieku. Šajā gadījumā par darba līguma uzteikuma tiesisko pamatu uzskatāmi Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. un 10. punkta noteikumi un netiek piemēroti Darba likuma 103. panta pirmās daļas 3. punkta noteikumi par darba līguma uzteikšanas termiņu. Ja darbinieks noslēdzis darba koplīgumu, administratoram ir tiesības nepiemērot tā normas par darba līguma uzteikumu, arī ar uzteikumu saistītajām izmaksām. Juridiskās personas maksātnespējas procesā nepiemēro Darba likuma normas par kolektīvo atlaišanu. Vai es varu pretendēt uz maternitātes pabalstu, ja darba attiecības ir beigušās sakarā ar darba devēja likvidāciju? Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir, ja topošā māmiņa ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, atrodas grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un viņai par minēto periodu ir izsniegta darbnespējas lapa B. Šajā regulējumā ir viens izņēmuma gadījums, kad maternitātes pabalstu var piešķirt nenodarbinātai sievietei, proti, ja tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu iestājušās ne vēlāk kā 210 dienas pēc atlaišanas no darba sakarā ar darba devēja likvidāciju.

Individuāla informācija par tiesībām uz pabalstu konkrētā situācijā jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas