E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20079
Lasīšanai: 2 minūtes

Dīkstāves pabalsts pienākas tiem, kuri zaudē ienākumus Covid-19 krīzes dēļ

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Arnis

Vai varat izskaidrot secību, kādā būtu jāiesniedz pieteikums uz dīkstāves palīdzības pabalstu? 31.03.20. pārtraucu darba attiecības ar darba devēju. Pirms tam biju ilgstošā bezalgas atvaļinājumā, vairāk par sešiem mēnešiem. Esmu 3. grupas invalīds, saņemu 80 eiro pabalstu. Esmu AKKA/LAA un LaIPA biedrs. Ko man darīt, lai saņemtu šo niecīgo pabalstu?

A
atbild:
18. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dīkstāves pabalstu un dīkstāves palīdzības pabalstu var saņemt iedzīvotāji, kuri ir zaudējuši darba vai saimnieciskās darbības ienākumus Covid-19 krīzes dēļ.

Dīkstāves pabalstu ir tiesīgas saņemt fiziskas personas, kuras reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēji, ir veikušas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātās personas vai autoratlīdzības saņēmēji vai ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji un kuras dīkstāves periodā nav guvušas ienākumus no saimnieciskās darbības, izņemot ienākumus, kas saņemti no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām, un autoru un izpildītāju saņemto autoratlīdzību.

Dīkstāves pabalstu pašnodarbinātās personas pieprasa Valsts ieņēmumu dienestā.

Ja VID aprēķinātais pabalsts ir mazāks par 180 eiro mēnesī, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir dīkstāves palīdzības pabalstu – starpību starp 180 eiro un VID aprēķināto dīkstāves pabalstu.

Jebkurš iedzīvotājs var vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajā dienestā, kas sniedz atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas