E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20077
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai var pieņemt lēmumu nemaksāt par ūdens zudumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Ļubova

Labdien! Daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai ir ūdens patēriņa starpība. Īpašnieki plāno veikt aptauju lēmuma pieņemšanai par citu ūdens patēriņa starpības un pārējo saistīto jautājumu kārtību un prasību piemērošanu saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 1013. Izstrādājot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma projektu efektīvāka rezultāta sasniegšanai, izgājām cauri visiem tehniskajiem, ekonomiskajiem un juridiskajiem jautājumiem. Izlasījām arī jūsu 2013. gada rakstu ar īpašnieku pieredzi un arī 2015. gada skaidrojumu. Taču viens jautājums palika neskaidrs. 2015. gada atbildē bija rakstīts: “Ja dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē ar lēmumu akceptējuši, ka ūdens patēriņa starpība ir apmaksājama un arī kārtību, kā tas darāms, tad šis lēmums ir likumīgs un diez vai tiesā to izdosies apstrīdēt.” Arī Augstākā tiesa savā lēmumā, atsaucoties uz pienākumu maksāt par nesaņemto pakalpojumu, norāda: 1) lai to varētu attiecināt uz kopīpašumu, tas būtu jāpierāda, 2) ja māja nav pārņemta pārvaldībā vai nav pieņemts attiecīgais dzīvokļu īpašnieku lēmums, īpašniekiem tomēr ir pienākums maksāt par nesaņemto pakalpojumu saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1013 (līdz ar to stāšanos spēkā). Vai dzīvokļu īpašnieki var pieņemt lēmumu nemaksāt par nesaņemto pakalpojumu, proti, par neizskaidrotu ūdens patēriņa starpību, kas līdz ar to nav attiecināma nedz uz konkrētu dzīvokli, nedz kopīpašumu? Vai ir arī tādi precedenti? Kā pareizāk noformulēt šādu lēmuma punktu (ņemot vērā arī to, ka var pastāvēt arī kāds “dabiskais” zudums)? Vai, nolemjot atteikties maksāt par nesaņemto pakalpojumu, būtu pareizi arī atsaukties uz kādiem konkrētiem normatīvajiem aktiem vai likumu pantiem, un kādi tie būtu? Paldies!

A
atbild:
27. maijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Jautājumus, kas skar savstarpējās attiecības dzīvojamās ēkas pārvaldīšanā starp ēkas pārvaldnieku un dzīvokļu īpašnieku kopību, regulē savstarpējais līgums, Dzīvokļa īpašuma likums un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešo daļu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam. Līdz ar to minēto aprēķinu veikšanas kārtība ir piemērojama līdz brīdim, kamēr dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē vienosies par citu saņemto pakalpojumu apmaksas kārtību, arī ūdens patēriņa starpību sadali.

Manā ieskatā pieņemt lēmumu nemaksāt par ūdens zudumu nav korekts situācijas risinājums. Dzīvokļu īpašnieki ar kopības lēmumu var izlemt grozīt līgumu, kas noslēgts ar dzīvojamās mājas pārvaldnieku, nosakot, kādi dokumenti pārvaldniekam jāiesniedz, pamatojot ūdens zudumu, kā arī sniegt pilnvarojumu dzīvokļu īpašnieku pārstāvjiem pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību līguma izmaiņu veikšanas procesā. Protams, šajā procesā jāatceras, ka saskaņā ar Civillikuma 1533. panta noteikumiem nepieciešams panākt, ka abas puses piekrīt šādiem līguma noteikumiem.

Ja rēķini tiek izrakstīti prettiesiski, neatbilstoši normatīvajiem aktiem vai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumiem un pārvaldīšanas līgumam, tad atteikumam maksāt nav nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums. Drīzāk vajag pilnvarot īpašnieku pārstāvjus, kas risina šo situāciju ar pārvaldnieku, pārbauda izrakstīto rēķinu pamatotību un nepieciešamības gadījumā vēršas tiesā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas