E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20076
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašnodarbinātā sociālo iemaksu objekts ir ienākumi no saimnieciskās darbības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Egija

Esmu reģistrējusies kā pašnodarbinātā. Tā kā notiek tikai bezskaidras naudas darījumi atsevišķā bankas kontā, grāmatvedības uzskaites žurnāls netiek kārtots. Janvārī veicu personīgu ieguldījumu saimnieciskajā darbībā (500 EUR). Līdz marta beigām nekādu ieņēmumu vai izdevumu nebija. Vai no šiem 500 EUR ir jāmaksā sociālais nodoklis?

A
atbild:
11. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskās darbības veicējs ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Tā paredz likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Ieņēmumos, kas gūti no saimnieciskās darbības, tiek ieskaitīti: 1) ieņēmumi no preču, darbu un pakalpojumu pārdošanas; 2) ieņēmumi no īpašuma un telpu iznomāšanas vai izīrēšanas; 3) summas, kas saņemtas soda naudas veidā; 4) citi saimnieciskās darbības ieņēmumi.

Savukārt likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no preču ražošanas, darbu izpildes, pakalpojumu sniegšanas, radošās un profesionālās darbības un citi ienākumi no saimnieciskās darbības, izņemot ienākumu, kuru fiziskā persona gūst no zemnieku (zvejnieku) saimniecības, sava nekustamā īpašuma, personīgajā palīgsaimniecībā vai piemājas saimniecībā pašas saražotās produkcijas, autortiesībām un blakustiesībām.

Obligāto iemaksu objektu pašnodarbinātais izvēlas, ievērojot noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kā arī savus faktiskos saimnieciskās darbības ienākumus.

Obligāto iemaksu objekta noteikšanas vajadzībām ienākumu nosaka kā konkrētā mēneša ieņēmumu un izdevumu starpību.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedības kārtošanu, arī metodiskais materiāls “Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas” ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas