E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20060
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Izmeklēšanas noslēpums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Olegs

Ar grozījumiem KPL, kas stājās spēkā 2018. gada 1. septembrī, no KPL tika izslēgts kriminālprocesa reģistrs, kurā iepriekš bija pieejama informācija gan par personas atzīšanu par aizdomās turēto, gan par personai piemērotajiem drošības līdzekļiem. Kāpēc saskaņā ar Jūsu portāla sniegto atbildi personas atzīšana par aizdomās turēto nav atzīstama par izmeklēšanas noslēpumu, bet informācija par personai piemērotajiem drošības līdzekļiem var tikt atzīta par izmeklēšanas noslēpumu?

A
atbild:
20. maijā, 2020

Atsaucoties uz Jūsu iesūtītajā jautājumā norādīto divu dažādu e-konsultāciju atbilžu konfrontāciju, paskaidrojam: katrā no sniegtajām e-konsultācijām ir atšķirīgs tvērums un detalizācija. T. i., e-konsultācijā Nr. 19814 jautājuma tvērums ir attiecināms uz cietušā tiesībām kriminalprocesā. Savukārt e-konsultācijas Nr. 19821 tvērums ir vispārīgs jautājums par izmeklēšanas noslēpuma jēdzienu.

Kriminālprocesā katrai iesaistītajai personai (atkarībā no tās statusa) ir noteiktas (ierobežotas) tiesības iepazīties ar krimināllietas materiāliem. Kā Jums tas pamatoti tika paskaidrots e-konsultācijā Nr. 19814, cietušais atbilstoši KPL 333.1 panta pirmajai daļai informāciju, kas savulaik bija pieejama kriminālprocesa reģistrā, var saņemt, rakstot iesniegumu attiecīgajam procesa virzītājam – policijai vai prokuratūrai, kurā lieta atrodas. Ja izmeklētājs atsakās informēt cietušo par personām, kurām kriminālprocesā tika piešķirts aizdomās turētā statuss, klasificējot šo informāciju par izmeklēšanas noslēpumu, atbilstoši KPL 337. pantam cietušajam ir tiesības iesniegt sūdzību.

Tādējādi no e-konsultācijas Nr. 19814 izriet, ka informācija par aizdomās turētā statusa noteikšanu var tikt klasificēta kā izmeklēšanas noslēpums.

Savukārt e-konsultācijā Nr. 19821 tika uzdots jautājums: “Vai informācija par piemērotajiem drošības līdzekļiem kriminālprocesā var tikt atzīta par izmeklēšanas noslēpumu?” No e-konsultācijā Nr. 19821 sniegtā paskaidrojuma izriet, ka minētā informācija var tikt atzīta par izmeklēšanas noslēpumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, abās e-konsultācijās sniegtās atbildes ir korektas un atbilst uzdotā jautājuma tvērumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas