E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2002
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tiesības pieprasīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2013
Marija Āboliņa

Labdien, mans draugs grib šķirties ar pirmo sievu, lai laulātos ar mani. Bet viņiem ir divi kopīgie bērni (viens dzīvo ar pirmo sievu, otrs ar mana drauga vecākiem). Šķiršanās laikā kā būs ar alimentiem (ir jāmaksā sievai par otrā bērnu uzturēšanu)? Paldies Jums.

A
atbild:
04. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa skaidro:
„Lai šķirtu laulību, ir svarīgi, lai pirms tam abi laulātie būtu vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesībām un bērna uzturlīdzekļiem. Proti, primāri svarīgākais ir, lai paši vecāki savstarpēji vienojas, ar kuru no vecākiem bērni turpmāk augs, kā otrs vecāks piedalīsies bērnu audzināšanā un kādā kārtībā tiks segti izdevumi bērniem (uzturlīdzekļi).

Ja vecāki labprātīgi par to vienoties nevar, tad šo jautājumu izlems tiesa. Svarīgi ir atcerēties, ka tas, ka kāds bērns nedzīvo kopā ar vecāku, to neatbrīvo no pienākuma bērnu uzturēt. Tādējādi, ja pēc laulības šķiršanas viens bērns būs viena vecāka aizgādībā, bet otrs - otra, viņiem abiem būs savstarpējs pienākums segt uzturlīdzekļus viņa aprūpē neesošajam bērnam.”

„Ja pirmā sieva iesniegs tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu par tā bērna uzturēšanu, kurš ir viņas aprūpē un tiesa prasību apmierinās, bērna tēvam būs jāpilda tiesas nolēmums un jāmaksā sievai par labu piespriestie uzturlīdzekļi bērna uzturam,” skaidro Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Baiba Valentinoviča.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas