E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20003
Lasīšanai: 2 minūtes

Pilsonības norādīšana bērnam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2020
Katrīna

Labdien! Ar vīru gaidām savu pirmo bērniņu, un mums ir radies jautājums par bērna pilsonību un uzvārda latviskošanu: esmu Latvijas pilsone, vīrs ir Vācijas pilsonis, un bērniņu plānojam sagaidīt Latvijā. Vai bērnam ir iespēja izvēlēties tikai Vācijas pilsonību, vai arī viņam, dzimstot Latvijā, obligāti ir jākļūst arī par Latvijas pilsoni? Šis jautājums mums ir radies bērna uzvārda dēļ, jo, latviskojot uzvārda oriģinālformu “Haas” vīriešu dzimtē, bērna uzvārds būtu “Hāss”, kas vācu valodā ļoti līdzinās vārdam “Hass” (tulkojumā: naids). No šāda uzvārda bērnam vēlētos izvairīties. Paldies!

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Latvijas pilsoņi saviem bērniem, kuru dzimšanas brīdī abi vai viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis, jau šobrīd var izvēlēties divas pilsonības – gan noformējot piederību Latvijas pilsonībai, gan arī pieņemot attiecīgās ārvalsts pilsonību, ja to pieļauj šīs valsts tiesību akti.

Valsts valodas likums noteic, ka personvārdi atveidojami saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un rakstāmi atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām. Tomēr likuma 19. panta otrā daļa paredz, ka personas pasē vai dzimšanas apliecībā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona to vēlas un var to apliecināt dokumentāri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas