E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19967
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Iestāšanās kooperatīvajā sabiedrībā ir brīvprātīga

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2020
Andrejs

Iegādājos zemi Olainē, dārzkopības sabiedrībā. Ir privātīpašums, ierakstīts zemesgrāmatā. Sākumā nebija žoga, bija aizaudzis ar kokiem, ka arī bija zemes nodokļa parāds par 10 gadiem un nebija piešķirta adrese. Par visu samaksāts, teritorija vairāk vai mazāk iekārtota. Pašlaik nav ne ūdens, ne elektrības, stāv pagaidu mājiņa. Tagad skatos, ka no 5 kooperatīviem (jo pārējie ir vienkārši maz apdzīvoti vai bez saimnieka atstāti īpašumi, detalizēti nevarēšu komentēt) tikai pie mums parādījās maksa par biedra naudu. Vai viņi ir tiesīgi man prasīt biedra naudu vai arī ceļu remontdarbu naudu? Man nav auto, bet pa šo ceļu brauc starppilsētas autobuss. Lasīju Kooperatīvo sabiedrību likumu: lai būtu biedrs, ir jābūt iekļautam biedru reģistrā, ko apstiprina kooperatīva valde, un jāmaksā pajas. Nekur nav rakstīts, ka, iegādājoties zemi, automātiski kļūstu par kooperatīva biedru. Bet kadastra informācija liecina, ka blakus atrodas daudzi citi zemes gabali, kas ir fiziskās personas īpašumā, kura arī nemaksā biedra naudu. Tātad biedrībai nav tiesības to prasīt?

A
atbild:
11. maijā, 2020
Olga Lauva
juriste

To, vai stāties vai nestāties kooperatīvajā sabiedrībā, jāizvēlas brīvprātīgi. Viens no kooperatīvo sabiedrību darbības pamatprincipiem paredz, ka kooperatīvā sabiedrība ir brīvprātīga organizācija atbilstoši Kooperatīvo sabiedrību likuma 1. pantam.

Līdz ar to Jums noteikti ir tiesības izvēlēties, vai iestāties kooperatīvajā sabiedrībā, apsverot, ka likums tik tiešām paredz kooperatīvās sabiedrības biedra pienākumu izdarīt ieguldījumu sabiedrības pamatkapitālā tās statūtos noteiktajā kārtībā, kā arī veikt citus statūtos un sabiedrības lēmumos noteiktos maksājumus, vai arī nekļūt par sabiedrības biedru.

Atbilstoši Kooperatīvo sabiedrību likuma 14. panta otrajai daļai persona iegūst biedra statusu ar brīdi, kad tā ierakstīta biedru reģistrā.

Līdz ar to sākotnēji personai ir jāiesniedz pieteikums sabiedrībai. Personas rakstveida pieteikumu par iestāšanos sabiedrībā izskata nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā no tā iesniegšanas dienas. Lēmumu par biedra uzņemšanu pieņem valde, ja statūtos nav noteikta cita pārvaldes institūcija ( skatīt Kooperatīvo sabiedrību likuma 15. pantu).

Jāsecina, ka, iegādājoties zemi konkrētajā kooperatīvajā sabiedrībā, Jūs automātiski nekļūstat par tās biedru, bet ir jāveic likumā noteiktās darbības. Kamēr Jūs neesat kooperatīvās sabiedrības biedrs, biedra nauda Jums nav jāmaksā, tāpat arī nav jāmaksā citi izdevumi, ko veic kooperatīvā sabiedrība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas