E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19954
Lasīšanai: 2 minūtes

Jāvienojas par kopīpašuma sadali

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2020
Inese Lejiņa

Labdien! Vai, tiesas ceļā izdalot no zemes kopīpašuma trīs atsevišķus zemesgabalus, var turpināt palikt kopīpašumā ar atlikušajām apbūves zemes domājamajām daļām un apgrūtinājumu zonu (ceļu) domājamajām daļām? Vai tomēr atlikušās domājamās daļas jādāvina, piemēram, radiniekam un uz tiesu jādodas tikai ar izdalāmo zemesgabalu platību? Kā rīkoties, ja atbildētāji pieprasa, lai prasītājam būtu arī ceļa domājamās daļas? Ceļa daļas taču paliek kopīpašumā un netiek iemērītas pie katra izdalāmā zemesgabala kā privātais ceļš? Paldies!

A
atbild:
23. aprīlī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Kopīpašuma sadale ir iespējama, kopīpašniekiem vienojoties par kopīpašuma sadali, bet, ja tāda vienošanās nav iespējama, tad ir jāvēršas tiesā ar attiecīgu prasību.

2013. gada 30. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” noteic, ka pašvaldība teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā var noteikt jaunveidojamo zemes vienību minimālo platību, kā arī pieļaujamās atkāpes no tās. Tātad jautājums ir jāsāk risināt ar to, ka jautājuma autoram savā pašvaldībā ir jānoskaidro, vai paredzamā zemesgabala dalīšana trijos atsevišķos īpašumos (jaunveidojamos zemes īpašumos) ir iespējama, tas ir, vai attiecīgās pašvaldības teritorijas vai lokālplānojums vispār tiesiski pieļauj izveidojamo zemes vienību minimālo platību, kas radīsies pēc šī īpašuma sadalīšanas atsevišķos īpašumos, ja turklāt, kā tas izriet no jautājuma formulējuma, kāds zemesgabals vēl paliks kopīpašumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas