E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19950
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Paternitāti var atzīt trīspusēji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2020
Vineta

Labdien! Oficiāli esmu precējusies. Savu vīru neesmu redzējusi sešus gadus, un tiesā ir iesniegta šķiršanās lieta. Esmu stāvoklī un ļoti vēlos, lai bērna dzimšanas apliecībā tiktu ierakstīts nevis oficiālais vīrs, bet gan patiesais bērna tēvs. Šķiršanās tiesa ir atlikta ārkārtas situācijas dēļ, un tas nozīmē, ka bērniņš piedzims, kamēr vēl būšu precējusies. Kur vērsties un ko darīt jaunajam tēvam? Kā viņš var pierādīt, ka ir īstais tēvs, un panākt, lai dzimšanas apliecībā ieraksta viņa vārdu, nevis to, kas norādīts laulības apliecībā?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 146. panta otro daļu par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Ņemot vērā iepriekš minēto, dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs tiks ierakstīts bērna mātes pašreizējais vai, iespējams, tajā brīdī jau bijušais vīrs.

Ja bērna tēvs ir cits vīrietis un viņš ir gatavs atzīt paternitāti, reģistrējot bērna dzimšanu, juridiski ir iespējama trīspusējā paternitātes atzīšana. Civillikuma 155. panta astotā daļa paredz, ka paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja, reģistrējot bērna piedzimšanu, bērna māte, bērna mātes [bijušais] laulātais un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju parakstu īstums.

Šo procedūru nedrīkst atlikt, jo trīspusēji atzīt paternitāti iespējams tikai situācijā, kad tiek pirmreizēji reģistrēta bērna piedzimšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas