E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19934
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

To, vai ir izdarīts noziedzīgs nodarījums, vērtēs policija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
Žanis

Labdien! Kam ir tiesības iekļūt īpašnieka dzīvoklī, atslēdzot durvis, nevis uzlaužot? Ir pazudušas vairākas lietas. Ja draud atbildība, tad kāda?

A
atbild:
11. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Kopumā jautājuma struktūra ir dīvaina, jo nav saprotams, kā kāds bez īpašnieka atļaujas var iekļūt dzīvoklī, atslēdzot durvis, proti, kā persona, kas paņēmusi lietas, ir tikusi pie šā dzīvokļa atslēgām: vai īpašnieks pats ir kādam devis atslēgas (radi, draugi, paziņas, īrnieki), vai paša īpašnieka atslēgas ir nozagtas.

Vienlaikus, ja persona uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums, personai ir tiesības vērsties policijā ar iesniegumu.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt izmeklēšanu var uzrakstīt:

Iesniegumā jānorāda:

  • detalizēta informācija par notikumu;
  • kādā veidā ir aizskartas Jūsu tiesības;
  • cita informācija, kas varētu būt noderīga nozieguma vai pārkāpuma atklāšanai (piemēram saglabātās zīmītes ar izteiktajiem draudiem);
  • savi personas dati un adrese, ja ir iespējams, arī kontakttālrunis.

Proti, Krimināllikuma (KL) 175. panta pirmā daļa par svešas kustamās mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzība) paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt atbilstoši minētā panta trešajai daļai par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot transportlīdzeklī, dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas vai ietaises, kas savieno glabātavas, kā arī par transportlīdzekļa zādzību paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

KL 179. panta pirmā daļa par svešas mantas prettiesisku iegūšanu vai izšķērdēšanu, ja to izdarījusi persona, kurai šī manta uzticēta vai kuras pārziņā tā atradusies (piesavināšanās), paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

KL 180. panta pirmā daļa par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā, izņemot KL likuma 175. panta trešajā un ceturtajā daļā, 177. panta trešajā daļā un 179. panta trešajā daļā paredzētos noziegumus, paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 1 gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

To, vai un kāds konkrēti ir izdarīts noziedzīgs nodarījums, vērtēs policija un attiecīgi reaģēs, uzsākot kriminālprocesu, ja tādam būs pamats.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas