E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19930
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu un sociālā apdrošināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2020
Anastasija

Labdien! Kamēr es esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā, tika likvidēts mans amats uzņēmumā, kurā strādāju. Līdz ar to pēc BKA es būšu spiesta iegūt bezdarbnieka statusu. Tā kā vēlos otro bērnu (kamēr pirmajam nav 3 gadu), man ir jautājums: vai man piešķirs tādu pašu vecāku pabalstu pēc bezdarbnieka statusa (ņemot vērā izmaiņas 2020. gada pabalstos: “Ja, kopjot bērnu vecumā līdz 3 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.”)?

A
atbild:
29. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kad sākas grūtniecības un dzemdību atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību), kā arī gadījumā, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss ir zaudēts ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma. Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, tad pēc tam tiek piešķirts arī vecāku pabalsts.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks ir sociāli apdrošināts pensijai, bet nav apdrošināšanas maternitātei. Tātad, saņemot bezdarbnieka pabalstu, pēc tā nevar saņemt maternitātes pabalstu, ja nav strādāts.

No šā gada tiesības uz vecāku pabalstu ir arī sievietēm, kuras nav nodarbinātas pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāmas par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), taču viņām ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta 4. daļā ir noteikts: ja sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas