E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19929
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašnieka pienākumi pēc dzīvokļa pārdošanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2020
Arturs

Labdien! Lūdzu skaidrojumu situācijai. 2017. gadā pārdevām dzīvokli. Visi maksājumi par dzīvokli bija nomaksāti, darījumu reģistrēja zemesgrāmatā. Tagad mūs ir uzmeklējis nākamais jaunais īpašnieks, kurš dzīvokli nopircis izsolē: viņš apgalvo, ka ir parāds apsaimniekotājam, kurš jānomaksā, jo, izrādās, mūsu pircējs nav pārreģistrējis apsaimniekošanas līgumu uz sava vārda. Vai apsaimniekotājam ir tiesisks pamats piedzīt no mums komunālo maksājumu parādu, ja pēc zemesgrāmatas redzams, ka periodā, kad tas veidojies, sen tur vairs nedzīvojām?

A
atbild:
06. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās. Tādējādi brīdī, kad pārreģistrējat īpašumtiesības uz jaunā īpašnieka vārda, Jums bija jāinformē apsaimniekotājs (nosūtot pieņemšanas un nodošanas aktu u. c. dokumentus) par īpašumtiesību maiņu, t. i., ka ar noteiktu datumu Jūs vairs neesat īpašnieks.

Minēto prasību nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 3. daļa, t. i., dzīvokļa īpašuma atsavināšanas gadījumā darījuma dalībnieki nekavējoties rakstveidā paziņo dzīvojamās mājas pārvaldniekam par dzīvokļa īpašnieka maiņu (..).

Līdz ar to apsaimniekotājam, pārliecinoties par īpašumtiesībām, ir tiesības celt prasību pret nekustamā īpašuma īpašnieku neatkarīgi no tā, vai ir noslēgts apsaimniekošanas līgums. Šāds pienākums izriet no dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. daļas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas