E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19921
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai ir tiesības prasīt informāciju par darba atteikuma iemesliem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2020
Maira

Piedalījos pašvaldības izsludinātā konkursā uz vakanci izglītības nodaļā. Izglītība un darba pieredze atbilst vakancei. Pārrunas notika 14.04., un 17.04. e-pastā saņēmu ziņu, ka viņi šobrīd man nevar piedāvāt šo vakanci. Vai man ir tiesības prasīt konkursa rezultātus vai citu informāciju, kas atklātu atteikuma iemeslus?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020

Saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 9. panta 7. daļu pretendentiem uz ierēdņa amatu ir tiesības iepazīties ar pretendentu un ierēdņu vērtēšanas komisijas ieteikumiem un attiecīgajiem iestādes vadītāja lēmumiem, skaidro Valsts darba inspekcija. Šī norma attiecas tikai uz ierēdņa amata pretendentiem. Pretendentam ir tiesības attiecīgās amatpersonas lēmumu apstrīdēt augstākā iestādē vai, ja augstākas iestādes nav vai tā ir Ministru kabinets vai Ministru prezidents, pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.  

Darba likuma, kurš regulē darbinieka un darba devēja tiesiskās attiecības, 34. pants paredz pretendenta tiesības celt tiesā prasību, ja viņš uzskata, ka, dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devējs pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu. Šī norma attiecas uz visām darba tiesiskajām attiecībām. Ja darbinieks norāda uz apstākļiem, kas varētu būt par pamatu tiešai vai netiešai viņa diskriminācijai, darba devējam ir jāpierāda, ka atšķirīgas attieksmes pamatā ir objektīvi apstākļi.

Jānorāda, ka Darba likums neregulē jautājumus, kas saistīti ar konkursu norisi un konkursa pamatojuma dokumentu sagatavošanu, līdz ar to arī nav iespējams prognozēt, kādi dokumenti attiecībā uz pretendentu novērtējumu ir konkursa rīkotāja rīcībā. Taču dažkārt konkursu norisi var regulēt arī kādi iekšējie normatīvie akti: to nepieciešams precizēt.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas