E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19910
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
5
5

Priekšlaicīgo pensiju izmaksā pilnā apmērā, kad sasniegts pensijas vecums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2020
Aivis

Saitē https://lvportals.lv/e-konsultacijas/16561-priekslaicigo-pensiju-pieskir-uz-muzu-2019 atrodams teksts, ka “vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija”. Savukārt Labklājības ministrija vēsta, ka “saskaņā ar likuma par “Par valsts pensijām” 32. panta 12. daļu priekšlaicīgi piešķirto vecuma pensiju izmaksā 50% apmērā, līdz tiek sasniegts likumā noteiktais pensijas vecums. Tātad ar dienu, kad persona sasniedz pensionēšanās vecumu, vecuma pensiju automātiski sāk izmaksāt pilnā apmērā (to no jauna nepieprasa un nepiešķir)”. Kam ticēt? Kādēļ tāda atšķirība informācijā?

A
atbild:
30. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nav nekādas atšķirības informācijas saturā, tikai LV portālā tā ir plašāka.

Jūsu norādītajā saitē ir paskaidrots: priekšlaicīgās vecuma pensijas izmaksai ir noteikti ierobežojumi līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai:

  • nestrādājošām personām, kurām piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra;
  • personām, kurām ir piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, laikā, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), vecuma pensiju priekšlaicīgi neizmaksā.

Vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi.

Arī priekšlaicīgi piešķirtā ir vecuma pensija. Kad pienāk likumā noteiktais pilnais pensijas vecums, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sāk izmaksāt pilno pensiju, ne vairs pusi no tās, kas tika piešķirta priekšlaicīgi. Tas nozīmē, ka vecuma pensiju automātiski sāk izmaksāt pilnā apmērā (to no jauna nepieprasa un nepiešķir).

Taču, ja pēc priekšlaicīgās vecuma pensijas piešķiršanas cilvēks turpināja strādāt (un šajā laikā viņam priekšlaicīgi piešķirto pensiju vispār nemaksāja), viņam, strādājot un maksājot sociālās iemaksas, ir uzkrājies jauns/papildu pensijas kapitāls par laiku pēc priekšlaicīgās pensijas piešķiršanas. Tikai par šo, no jauna uzkrāto, pensijas kapitālu ir tiesības pieprasīt pensijas pārrēķinu. Tas nenozīmē, ka tiks pārrēķināta priekšlaicīgi piešķirtās pensijas summa. Tā ir izrēķināta uz mūžu. Pensiju vēl papildina ikgadējā indeksācija un, kā jau teikts, no jauna uzkrātais pensijas kapitāls.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas