E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19868
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai kompensāciju, kas jāpiedzen no vainīgā, var atstāt mantojumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Līvija

Saskaņā ar tiesas spriedumu man no vainīgā jāsaņem 7089,90 EUR un vainīgajam ir piespriests naudas sods 8600 EUR. Attiecīgā nauda man bija jāsaņem līdz šā gada 19. martam. Acīmredzot sprieduma izpilde ir nodota tiesu izpildītājam. Saprotu, ka saskaņā ar situāciju valstī šī lieta var aizkavēties. Man nav skaidrs, kā šī nauda tiks piedzīta, t. i., vai vispirms tiks piedzīta nauda, kas pienākas man, vai arī soda nauda, kas vainīgajam jāmaksā? Man ir 74 gadi, un es vēl strādāju, lai varētu nomaksāt dzīvokļa kredītu. Man ir meita, kura ir 1. grupas invalīde bez darba spējām. Ja es līdz nāvei nepaspēšu nomaksāt kredītu, meita paliks bez dzīvokļa. Ja es nomiršu, nesaņēmusi naudu, vai vainīgajam būs jāmaksā meitai?

A
atbild:
06. maijā, 2020

Ja likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums nav izpildīts labprātīgi, Jums, pamatojoties uz Civilporcesa likuma 549. panta 1. daļas, ir jāvēršas pie attiecīgā tiesu izpildītāja (pēc piekritības) ar rakstveida pieteikumu par tiesas sprieduma piespiedu izpildes uzsākšanu. Tiesu izpildītāju, kuram piekritīga attiecīgā sprieduma piespiedu izpilde, Jūs varat atrast Latvijas Zvērināto tiesu izpildītāju mājaslapā. Pēc vēršanās pie tiesu izpildītāja Jums tiks sniegta visa informācija par attiecīgā sprieduma izpildi.

Saskaņā ar Civillikuma 382. pantu mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušajam vai par mirušu izsludinātajam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā. Šajā ziņā mirušo vai par mirušu izsludināto sauc par mantojuma atstājēju.

Tādējādi mantojuma masā ietilpst arī mantojuma atstājēja saistības, t. i., maksājumi, kas pienākas no trešajām personām.

Lai minētais prasījums pārietu Jūsu meitai, šīs saistības ir jāiekļauj mantojuma masā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas