E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19864
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Uzvārda maiņa bērnam, kas ir dzimis ārvalstīs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Diāna Bojāre

Labdien! Man ir trīsgadīgs dēls, kurš dzimis Īrijā, viņam ir mans uzvārds. Bērna tēvu neierakstīju dzimšanas apliecībā, jo bijām šķīrušies, tagad esam precējušies un dzīvojam Latvijā. Bērnam ir Latvijas personas kods. Vai bērnam ir iespējams iedot tēva uzvārdu? Dzimtsarakstu nodaļā man atbildēja, ka jābrauc uz Īriju, lai ieraksta tēvu dzimšanas apliecībā, bet šobrīd mums nav tādas iespējas.

A
atbild:
28. aprīlī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. panta pirmo daļu civilstāvokļa aktu reģistrē dzimtsarakstu iestāde, sastādot, aktualizējot vai atjaunojot laulības, dzimšanas vai miršanas reģistra ierakstu (turpmāk – civilstāvokļa aktu reģistra ieraksts), uz kuru pamatojoties izsniedz civilstāvokļa akta reģistrāciju apliecinošu dokumentu. Saskaņā ar šā panta trešo daļu dzimtsarakstu nodaļa reģistrē laulību un paziņoto dzimšanas un miršanas faktu, kā arī aktualizē un atjauno civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. panta pirmo daļu civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta aktualizēšana ir iepriekš izdarīta civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta labošana, papildināšana vai anulēšana. Saskaņā ar šā panta otro daļu dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē, ja ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Ja civilstāvokļa aktu reģistra ieraksts izdarīts citā valstī, tad šāds ieraksts nav Latvijas Republikas dzimtsarakstu nodaļas pārziņā. Ja bērna dzimšanas apliecība ir izdota citā valstī, tad attiecīgā civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta glabāšana, aktualizēšana (labošana, papildināšana vai anulēšana) un atjaunošana ir konkrētās valsts kompetentās iestādes pārziņā.

Ārvalsts kompetentajā iestādē, kurā pirmreizēji reģistrēts bērna dzimšanas fakts (izdevējiestādē, kura izdeva bērna dzimšanas apliecību), ir jānoskaidro, vai un kā ir iespējams mainīt bērnam uzvārdu sakarā ar to, ka viņa bioloģiskie vecāki ir reģistrējuši laulību un vēlas bērnam dot tēva uzvārdu. Jūs varat sazināties ar šādu ārvalsts kompetento iestādi, piemēram, nosūtot situācijas aprakstu un savu jautājumu uz oficiālo iestādes e-pastu. Ja mainīt bērnam uzvārdu sakarā ar to, ka viņa bioloģiskie vecāki ir reģistrējuši laulību, nebūs iespējams, tad attiecīgās izdevējiestādes atbilde (iztulkota valsts valodā) būs nepieciešama, lai Latvijā varētu vērsties dzimtsarakstu nodaļā un pārreģistrēt bērna dzimšanas faktu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 82.1  punktu, lai Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā noteiktajos gadījumos dzimšanas reģistra ierakstu sastādītu atkārtoti, bērna vecāki dzimtsarakstu nodaļā vai pārstāvniecībā iesniedz:

82.1 1. iesniegumu ar lūgumu pārreģistrēt bērna dzimšanas faktu;

82.1 2. dzimšanas fakta reģistrāciju apliecinošu dokumentu, kas izdots valstī, kurā pirmreizēji reģistrēts bērna dzimšanas fakts;

82.1 3. dokumentu par atteikumu veikt papildinājumu bērna dzimšanas reģistra ierakstā, ko izsniegusi ārvalsts kompetentā iestāde, kurā pirmreizēji reģistrēts bērna dzimšanas fakts.

Tātad, ja ir saņemta ārvalsts kompetentās iestādes, kurā pirmreizēji reģistrēts bērna dzimšanas fakts, atbilde ar atteikumu mainīt bērna uzvārdu, tad šāda atbilde ir jāiztulko latviski un kopā ar vecāku iesniegumu, kurā lūgts pārreģistrēt bērna dzimšanas faktu un bērna dzimšanas apliecību, ir jāiesniedz jebkurā dzimtsarakstu nodaļā Latvijā.

Jautājums nesatur informāciju, vai konkrētajā gadījumā bērna dzimšanas apliecībā tika iekļautas ziņas par bērna tēvu. Ja paternitāte nebija atzīta un/vai noteikta, tad vienlaikus ar bērna dzimšanas fakta pārreģistrāciju ir jāveic paternitātes atzīšana. Saskaņā ar Civillikuma 155. panta pirmo daļu paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Un saskaņā ar šā panta otro daļu iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punkta 134.7 apakšpunktu, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja: bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas.

LV portāla e-konsultāciju sadaļā Jūs varat iepazīties ar atbildēm uz līdzīgiem jautājumiem, piemēram, šo atbildi.

Tāpat Jūs varat saņemt konsultāciju Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā, piezvanot uz tālruni 67830681, 67830690, 67830678, 67216032.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas