E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19862
Lasīšanai: 4 minūtes

Ko darīt, ja bērnam nevar nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Ļusija

Labdien! Man ir jāmaksā uzturlīdzekļi lielajiem bērniem, bet ģimenē aug arī citi mani bērni, kuriem tādēļ, ka lielajiem no algas tiek novirzīti 258 eiro mēnesī, atliek nepilni 200 eiro. Arī man ir jāēd, jāapmaksā rēķini utt. Vai tiešām sanāk tā, ka pēc likuma mazie bērni, kas aug ģimenē, paliek neaizsargāti? Labāk apmaksātu darbu arī nav iespējams dabūt. Ko šādā situācijā darīt?

A
atbild:
15. aprīlī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no bērnu skaita, spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai vecākam ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2020. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Likums attiecībā uz vecāku pienākumu gādāt par saviem bērniem ir ļoti stingrs un pēc būtības paredz, ka šādā gadījumā, ja personai ir jāuztur vairāki bērni, viņas pienākums ir darīt visu iespējamo, lai savu finansiālo situāciju uzlabotu, tādējādi nodrošinot katra sava bērna pamatvajadzības, kas ir prioritāras neatkarīgi no dažādām dzīves grūtībām.

Jautājumā nav norādīts, vai uzturlīdzekļi tiek maksāti brīvprātīgi vai pildot kompetentās iestādes (Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas) lēmumā vai tiesas spriedumā noteikto. Tāpat nozīme varētu būt tam, kādi ir Jūsu dzīves apstākļi.

Piemēram, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti brīvprātīgi, viena no iespējām varētu būt vienošanās ar otru vecāku, ka kādu daļu uzturlīdzekļus maksājat “graudā”, piegādājot pārtiku (tas ir teorētisks risinājums, ja ir, piemēram, lauku saimniecība), vai pusi laika ņemat bērnus pie sevis, vai tamlīdzīgi. Šāda iespēja plašāk izklāstīta e-konsultācijā “Vai var vienoties, ka uzturlīdzekļus nodrošina arī graudā”.

Atbilstoši Civillikuma 177. panta ceturtajai daļai bērna uzturēšanas izdevumos iekļaujami izdevumi par ēdienu, apģērbu, mājokli, higiēnas piederumiem, veselības aprūpi, izglītību, garīgajai un fiziskajai attīstībai nepieciešamajām aktivitātēm utt.

Ja vienoties nav iespējams vai uzturlīdzekļi jāmaksā, pildot iestādes lēmumu, likumdevējs ir nodrošinājis iespēju, ka uzturlīdzekļus minimālajā apmērā izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, tikmēr vecāks, kura vietā uzturlīdzekļus maksā valsts, slēdz vienošanos ar fonda administrāciju par izmaksāto summu atdošanas kārtību. Proti, ja fonda administrācija konstatē, ka vecāks tiešām nespēj maksāt vairāk, ir pieļaujams, ka parādnieks mēnesī maksā mazāku summu. Parāda kopējais apmērs gan no tā nemainās, bet pagarinās saistību termiņš. Pagaidām gan šāda iespēja nav paredzēta, ja uzturlīdzekļi tiek piedzīti ar tiesas spriedumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas