E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19844
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai parādu piedzinēji var apmeklēt parādnieku viņa mājās vai darbavietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2020
Artis

Labdien! “Cien./god. Arti .. Informējam, ka Jūsu saistības sakarā ar līguma nosacījumu neievērošanu ir nodotas SIA “Julianus Inkasso Latvija”. Aicinām Jūs nekavējoties līdz 25.04.2020. veikt parāda 129,28 EUR apmaksu. Ja nav iespējas samaksāt visu summu, var vienoties par jaunu apmaksas grafiku, veicot līdz 25.04.2020. uzticības maksājumu 30 EUR. Pretējā gadījumā, iepriekš saskaņojot ar Jums, pastāv varbūtība apmeklēt Jūsu dzīvesvietu vai darbavietu, lai klātienē vienotos par parāda atmaksas nosacījumiem. Atgādinām, ka kreditors savu interešu aizstāvībai ir tiesīgs vērsties tiesā, lai piedzītu pilnā apmērā pamatparādu, līgumsodu/nokavējumu procentus, kā arī tiesāšanās izdevumus.” Ar šo kompāniju mēģināju vienoties par to, lai varu maksāt tik, cik man ir iespējams, bet tie visu laiku atsakās sastādīt tādu maksājumu grafiku, lai man pietiktu naudas apmaksai. Šķiet, viņi nesaprot: ja es piekritīšu maksāt tik daudz, cik viņi grib, tas jau nenozīmē, ka es iešu zagt, lai varētu veikt šos maksājumus. Tas labi. Tiesā iesūdzēt viņi arī var. Bet vai tiešām viņi drīkst atnākt pie manis uz darbu vai dzīvesvietu un kaut ko prasīt?

A
atbild:
27. aprīlī, 2020

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 10. panta 1. daļas 3. punkts nosaka: saskarsmē ar parādnieku ir aizliegts: 3) apmeklēt parādnieku viņa darbavietā, darbu veikšanas vietā vai dzīvesvietā bez parādnieka iepriekšējas piekrišanas.

Tādējādi, ja neesat devis savu piekrišanu parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējam (vai kreditoram) apmeklēt Jūs savā mājvietā vai darbavietā, tad šādas darbības ir prettiesiskas.

Par parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju darbību Jūs esat tiesīgs iesniegt motivētu sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kas ir uzraudzības iestāde minētā likuma 4. panta 1. daļas izpratnē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas