E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19837
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
3
1
3

Vai arodskolas laiku ieskaita pensijas stāžā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2020
Viktors Adelmanis

Labdien! 1972. gadā es pēc astotās klases (pamatskola) iestājos Ventspils 20. arodskolā. Mācījos divus gadus. Arodskolā mācīja tikai profesiju, vidusskolas izglītību neieguvām. Vai šie divi gadi, ko mācījos arodskolā, tiek ieskaitīti kopējā darba stāžā? Pensijā došos šogad jūnijā. Paldies!

A
atbild:
05. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecuma pensiju nosaka, piešķir un aprēķina pēc pašreizējā likuma “Par valsts pensijām”. Tajā noteikts, ka apdrošināšanas stāžā līdz 1990. gada 31. decembrim tiek ieskaitīts mācību laiks augstākajās mācību iestādēs, kā arī citās mācību iestādēs pēc vidējās izglītības iegūšanas.

Kurus no Jūsu darba dzīves periodiem ieskaitīs pensijas stāžā, jau pirms pensijas pieprasīšanas ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, jo pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, pamatojoties uz konkrēta cilvēka dokumentiem. Kopš 1996. gada visi dati par personas sociālās apdrošināšanas stāžu ir VSAA rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam.

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā VSAA nodaļas klātienē apmeklētājus nepieņem. Jāizmanto attālinātas saziņas iespējas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas