E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19800
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai laulību var šķirt attālināti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2020
Edvins

Labdien! Vai varu šķirt laulību attālināti? Man un sievai kopīgu īpašumu nav, kopīgu parādu nav un bērnu nav. Dzīvojam dažādās valstīs trīs gadus, sanāk, ka no mūsu laulības sākuma un šo triju gadu laikā esam tikušies tikai trīs reizes. Paldies!

A
atbild:
15. aprīlī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Jautājums nesatur informāciju, kurās valstīs dzīvo laulātie un kurā valstī plānots šķirt laulību. Jautājums arī nesatur informāciju, vai abas puses piekrīt šķirt laulību. Tāpēc sniegsim vispārējo atbildi, vai un kā ir iespējams šķirt laulību, ja piekritība ir Latvijas tiesai vai notāram.

Saskaņā ar Padomes Regulas (EK) Nr. 2201/2003 (2003. gada 27. novembris) par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par Regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu (turpmāk – regula) 3. panta 1. punktu lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām:

a) kuras teritorijā atrodas:

  • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta;
  • laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo;
  • atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta;
  • laulāto kopīga pieteikuma gadījumā – viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta;
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas;
  • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, “domicils” šajā dalībvalstī;

b) kuras valsts piederība ir abiem laulātajiem vai, Apvienotās Karalistes un Īrijas gadījumā, kurā ir abu laulāto “domicils”.

Jāpiezīmē, ka regulas izpratnē Latvijā par tiesu iestādēm ir uzskatāmi arī zvērināti notāri.

Ja lieta ir piekritīga Latvijas tiesai vai notāram, tad nākamais solis ir konstatēt, vai šķirt laulību konkrētajā situācijā var pie notāra vai tiesā.

Latvijā laulību var šķirt pie notāra, ja abi laulātie piekrīt šķiršanai un viņiem nav strīdu par mantas sadali un jautājumiem, saistītiem ar bērnu aizgādību, uzturēšanu un saskarsmi (vai arī nav kopīgas mantas un bērnu), vai arī tiesā, ja šķirt laulību vēlas viens no laulātajiem un otrs tam nepiekrīt vai ir iepriekšminētie strīdi.

No 2018. gada 1. jūlija notāri Latvijā sniedz pakalpojumus ne tikai klātienē, bet arī attālināti.

Saskaņā ar Notariāta likuma 139.10 pantu zvērināts notārs var taisīt elektroniskos aktus un apliecinājumus, izmantojot videokonferenci notāru informācijas sistēmā. Akta vai apliecinājuma taisīšana videokonferences režīmā tiek ierakstīta. Videokonferences ieraksts notāru informācijas sistēmā tiek glabāts desmit gadus no akta vai apliecinājuma taisīšanas dienas.

Lai pieteiktos pakalpojuma saņemšanai videokonferences režīmā, portāla www.latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru” jāizvēlas jebkurš notārs un jāatzīmē, ka būs nepieciešama laulības šķiršana. Lai šādā veidā saņemtu pakalpojumu, personai nepieciešams e-paraksts, pase vai eID karte, internetbanka, dators, internets, vebkamera, mikrofons, austiņas vai skaļrunis.

Par laulības šķiršanu tiesas kārtībā: saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta pirmo daļu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Un saskaņā ar šā panta ceturto daļu, ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu. Laulātais, kurš neatrodas Latvijā, tāpat var pilnvarot pārstāvi pārstāvēt viņu Latvijas tiesā laulības šķiršanas procesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas