E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19785
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Gada laikā neizmantoto nodokļa atvieglojumu piemēro pēc deklarācijas iesniegšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2020
Kristaps

Labdien! Pie iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām VID EDS sistēmā ir manāma šada atruna: iedzīvotāju ienākuma nodoklis var tikt pārrēķināts: 1) ja pilnā apmērā nav izmantots nodokļa atvieglojums par apgādībā esošo personu vai nodokļa papildu atvieglojumi personām ar invaliditāti, politiski represētām personām vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Vai būtu iespējams saņemt sakaidrojumu, ko nozīmē šāda atruna? Piemēram, ja, veicot ieturamā nodokļa aprēķinu darba ņēmējam, netiek ņemtas vērā apgādībā esošās personas, vai pastāv iespēja, ka šī summa netiks atmaksāta atpakaļ kā pārmaksātais nodoklis?

A
atbild:
15. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

EDS tā ir informācija visiem nodokļu maksātājiem, kuri iesniedz deklarāciju, lai būtu priekšstats, kas tiek ņemts vērā nodokļa aprēķinam par gadu. Jūs neesat uzskaitījis visas norādes, kas saistītas arī ar nodokļa progresīvās likmes, diferencētā neapliekamā minimuma, atvieglojumu piemērošanu gada ienākumam atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Ja apgādājamie ir ierakstīti algas nodokļa grāmatiņā, tad darba devējam, aprēķinot darbiniekam algu izmaksai, bija jāpiemēro atvieglojums par katru apgādājamo. Ja tas kaut kādu iemeslu dēļ nav darīts, tad, nodokļu maksātājam iesniedzot deklarāciju, Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz VID datubāzē esošo informāciju, piemēros atvieglojumus. Bet apgādājamiem ir jābūt ierakstītiem nodokļa grāmatiņā.

Ja gada laikā atvieglojumi par apgādājamiem nav piemēroti, tādā gadījumā šajā pozīcijā veidosies nodokļa pārmaksa. Taču tas, kāda un vai būs atmaksājumā summa, atkarīgs no gada laikā piemērotā prognozētā neapliekamā minimumu, no visu gada ienākumu summas, kas var izmainīt nodokļa likmi.

Ja esat aizpildījis un iesniedzis deklarāciju, EDS arī tagad var apskatīties (neko nemainot), kāds ir rezumējums – pārmaksa vai piemaksa. Ja nav saprotams, vai ir piemēroti atvieglojumi par apgādājamiem, jāsazinās ar VID. To ērti var izdarīt EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas