E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19781
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu ārpustiesas piedziņas process

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2020
Jānis

Labdien! Bija parāds “VIA SMS”, tad to nodeva “Kredītu inkasso”, kuriem veicu 4 maksājumus pēc grafika. Tad saņēmu ziņu, ka parāds ir nodots tālāk “Julianus”. Summa, ko pieprasa “Julianus”, brīnumainā kārtā ir gandrīz tāda pati kā sākotnējais parāds. Vai šāda shēmošana ir likumīga?

A
atbild:
15. aprīlī, 2020

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšānas likums. Ņemot vērā jautājumā izteikto, Jūs esat noslēdzis vienošanos ar “Kredītu inkasso” par parāda atmaksu pēc noteikta grafika un jau esat veicis 4 maksājumus. Lietā nav skaidri iemesli – kādēļ parādsaistības tika nodotas citam parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam (“Julianus”). Ja Jūs esat pildījis vienošanās nosacījumus (nav maksājumu kavējumu un citu iemeslu parādsaistību cesijai), tad Jūsu kā parādnieka stāvoklis parādu nodošanas dēļ (cesija) nedrīkst pasliktināties (Civillikuma 1807. panta izpratnē).

Ņemot vērā apstākļus, ka saistību piedziņas izpilde ir nodota “Julianus”, Jums saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. panta 1.daļu ir tiesības saņemt informāciju par parāda apmēru un tā izveidošanās (rašanās) tiesisko pamatu.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Parādu ārpustiesas atgūšānas likuma 4. panta 1. daļu, Jums ir tiesības saņemt konsultāciju vai iesniegt motivētu sūdzību par “Julianus” rīcību Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas