E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19774
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darba samaksas aprēķins jāskata kontekstā ar darba līgumu un nostrādāto laiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2020
Dāvids

Labdien! Strādāju pēc stundas likmes. Saņemot aprīļa grafiku, ieraudzīju, ka man ir tikai 70 stundas, bet kā ir ar valsts normu? Vai darba devējam nav jāmaksā obligātā mēneša valsts stundas norma?

A
atbild:
20. aprīlī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, ir jāzina visi Jūsu darba līguma nosacījumi – arī tas, kāds darba laiks Jums ir nolīgts (normālais vai nepilnais), kāds ir pārskata periods, kā arī kāda ir nolīgtā stundas tarifa likme. Tāpat ir jāredz darba samaksas aprēķins: algas lapiņa.

Darba devēja pienākums ir darba tabelē uzskaitīt visu nostrādāto darbinieka laiku (visas stundas) un apmaksāt to atbilstoši darba līguma nosacījumiem.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” 3. punkts paredz, ka

“Minimālo stundas tarifa likmi aprēķina, izmantojot šādu formulu:

TLmin = MDA / h, kur

TLmin – minimālā stundas tarifa likme (eiro);

MDA – valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga;

h – normālā darba laika stundu skaits mēnesī (piecu dienu darba nedēļa un 40 stundas nedēļā vai piecu dienu darba nedēļa un 35 stundas nedēļā, vai sešu dienu darba nedēļa un 40 stundas nedēļā, vai sešu dienu darba nedēļa un 35 stundas nedēļā), arī svētku dienu stundu skaits, ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.”

4. punkts paredz, ka “darbiniekiem, kuriem noteikta summētā darba laika uzskaites sistēma un kuri pārskata periodā, kas ir garāks par vienu mēnesi, nostrādājuši visu normālā darba laika ietvaros noteikto darba laiku (stundas), darba devējs nodrošina, ka aprēķinātās darba algas kopsumma pārskata perioda beigās nav mazāka par minimālo mēneša darba algu, reizinot ar mēnešu skaitu pārskata periodā.

Ja Jums ir neskaidrības par izmaksāto darba samaksu, tad ir jāvēršas pie darba devēja un jālūdz paskaidrot algas lapiņā norādīto informāciju. Darba devēja pienākums ir to izskaidrot.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas