E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19756
Lasīšanai: 3 minūtes

Iekļūt dzīvojamās un citās telpās var tikai likumā noteiktajos gadījumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2020
Kristīne

Kam ir tiesības bez īpašnieka ziņas ieiet dzīvoklī, atslēdzot ārdurvis, nevis uzlaužot ārdurvis? No dzīvokļa ir pazudušas dažas mantas, savandītas lietas. Vai policijas izmeklētājs tā var rīkoties, nesniedzot paskaidrojumu?

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu “īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”.

No jautājuma nav saprotams, kāpēc ir aizdomas, ka policijas izmeklētājs varētu būt persona, kas, atslēdzot durvis, būtu paņēmis kādas mantas un savandījis lietas. Tāpat nav saprotams, vai runa ir par kādas krimināllietas izmeklēšanu un kāds tādā gadījumā šajā lietā ir Jūsu statuss. Līdz ar to nav iespējams sniegt jēgpilnu atbildi uz uzdoto jautājumu.

Piemēram, saskaņā ar likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas 16. punktu policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt dzīvoklī bez tajā dzīvojošo atļaujas (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku) gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā vai ir apdraudēta citu personu dzīvība, kā arī tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt nedzīvojamās telpās un zemes gabalu teritorijā (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku), izņemot tās nedzīvojamās telpas un zemes gabalu teritoriju, kam ir eksteritoriāls vai speciālā režīma statuss, gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā, apdraudēta citu personu dzīvība, ir pamatotas aizdomas, ka tajā atrodas persona, kura tiek turēta aizdomās, apsūdzēta vai notiesāta par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu un izvairās no izmeklēšanas, tiesas vai soda izciešanas, vai bezvēsts prombūtnē esoša nepilngadīga persona, kā arī stihisko nelaimju un citu ārkārtēju notikumu gadījumos, kad apdraudēta personu un sabiedrības drošība.

Ikreiz, kad policijas darbinieki šajā pantā paredzētajos gadījumos ir iekļuvuši personu dzīvoklī pret iemītnieku gribu vai lietojot fizisku spēku, par to nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā rakstveidā jāziņo prokuroram.

Savukārt jebkurā citā gadījumā iekļūšana dzīvojamās un citās telpās ir pieļaujama tikai likumā noteiktajos gadījumos uz tiesneša lēmuma pamata vai neatliekamos gadījumos ar prokurora piekrišanu kratīšanas izdarīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas