E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19748
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļa atvieglojums par nestrādājoša laulātā bērnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2020
Ieva

Labdien! Esmu devusies dekrēta atvaļinājumā un vēlējos savu meitu pārlikt kā apgādājamo uz savu vīru, jāpiemin, ka meitai tēva nav. No VID saņēmu atbildi, ka “valdes locekle ir uzskatāma par strādājošo likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē, jo likuma 13. panta septītajā daļā noteikts, ka atvieglojumi nav piemērojami par personu, kas ir komercsabiedrības valdes loceklis. Līdz ar to Jums, kā laulātajam nav piemērojams nodokļa atvieglojums par nestrādājoša laulātā apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, ja laulātais nav atzīstams par nestrādājošu laulāto”. Man nav skaidra atbilde, jo divas citas manas meitas ir apgādājamās manam pirmajam vīram. Vai šo meitu nevar reģistrēt kā apgādājamo, jo vīrs nav viņas tēvs?

A
atbild:
09. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļa atvieglojumu var saņemt par nestrādājoša laulātā apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu.

Par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

VID Jums jau ir paskaidrojis, kāpēc vīrs nevar paņemt apgādībā Jūsu meitu. Tāpēc, ka Jūs nodokļa atvieglojuma piemērošanai saskaņā ar likumā noteikto šai situācijai netiekat uzskatīta par nestrādājošu.

Tātad – vīrs nevar saņemt nodokļa atvieglojumu tāpēc, ka Jūs neatbilstat kritērijam: nestrādājoša. Ja atbilstu, vīrs varētu paņemt Jūsu meitu savā apgādībā.

Situācija ar divām meitām, kas ir Jūsu pirmā vīra apgādībā, nav salīdzināma. Bērns vienam no vecākiem var būt apgādībā bez jebkādiem papildnosacījumiem, tāpat kā viena meita var būt Jūsu apgādībā.

Tiesības uz nodokļa atvieglojumiem par bērniem ir abiem vecākiem, arī tad, ja vecāki dzīvo šķirti. Vecāki paši arī vienojas, kurš tās izmanto un par cik bērniem, ja kopīgie bērni ir vairāki.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas