E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19747
Lasīšanai: 4 minūtes

Ceļa servitūta izlietošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2020
Artūrs

Labdien! Pēc zemesgrāmatā pieejamās informācijas redzams, ka juridiskajai personai par labu ir izveidots servitūts 2008. gadā. Viena servitūta daļa ir uz mana īpašuma, otra daļa atrodas kaimiņa īpašumā. Šobrīd servitūta tiesības ir pašvaldībai. Nav izbūvēts servitūta ceļš, kas savienotos ar blakus ielu (starp servitūta ielu un ielu, ar kuru plānots savienoties, ir lauksaimniecības zeme), kā to ir ieplānojusi pašvaldība un iezīmējusi detālplānojumā, kas aktuāls līdz 2024. gadam. Vietējie iedzīvotāji pārvietojas “pa taisno”, proti, no ciemata ielas nonāk uz servitūta ceļa (tā pati iela), pāri lauksaimniecības zemei nonākot uz citas pašvaldības ielas. Pārvietošanās notiek arī ar divriteņiem un mehanizētajiem līdzekļiem. Ja ir atzīme zemesgrāmatā un robežplānā iezīmēts servitūts, bet nav servitūta līguma, vai man ir jāsaglabā tiesības un piekļuve visiem iepriekšminētajiem cilvēkiem, kas vienkārši “pa taisno” ciemā pārvietojas, vai tikai pašvaldībai? Vai pašvaldībai ir jāapsaimnieko minētā servitūta ielas daļa? Starp servitūta ielu un otru ielu ir lauksaimniecības zeme, pa kuru iet sarkanā līnija, kas nodala servitūta ielas daļu un blakus esošās ielas daļu: tur vēsturiski ir žogs. Žogā ir caurums, pa kuru visi pārvietojas. Robežplānā servitūta ceļa daļai iezīmētais platums ir ~ 6 m. Vai žogs jāņem nost? Vai var iestāties noilgums, jo izbūves nav? Vai man ir tiesības redzēt un saprast servitūta veidu un pieprasīt, kam par labu tas darbojas? Pašvaldība pie abiem ceļiem var piekļūt. Vēlos saprast savas tiesības un pienākumus un to, kādas ir tiesības un pienākumi personai, kam par labu veikta atzīme. Tāpat gribu saprast, vai ir pieļaujama iepriekšminētā cilvēku kustība.

A
atbild:
06. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1130. pantu servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu, savukārt 1156. pants nosaka: ar ceļa servitūtu var piešķirt tiesību: 1) uz kājceļu, 2) uz lopu ceļu, un 3) uz braucamo ceļu.

Servitūtu veidus saskaņā ar Civillikuma 1131. pantu iedala: reālservitūtos un personālservitūtos. Servitūts, kas nodibināts par labu noteiktai fiziskai vai juridiskai personai, ir personālservitūts; servitūts, kas nodibināts par labu kādam noteiktam nekustamam īpašumam, tā, ka to izlieto katrreizējais tā īpašnieks, ir reālservitūts.

Tādējādi Jums jākonstatē, kam par labu ir nodibināts minētais servitūts. Ja attiecīgais servitūts ir nodibināts par labu pašvaldībai un savieno pašvaldības ceļus, tad attiecīgi pārvietošanās tiesības pa šādu ceļu ir visiem iedzīvotājiem.

Jautājumā par servitūta ceļa izveides līguma (ar pašvaldību) Jums jāvēršas pašvaldībā ar iniciatīvu par šāda līguma slēgšanu.

Jautājums par žoga demontāžu un ceļa ierīkošanu, un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu arī jārisina pašvaldībā, izmantojot servitūta ceļa līgumu.

Minēto jautajumu risināšanā aicinām Jūs konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu, kurš, iepazīstoties ar lietas dokumentiem, sniegs precīzu viedokli par konkrēto gadījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas